Zanimivosti

Z žogicami za golf zaslužil 13 milijonov evrov

J.P.
3. 11. 2015, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pred štirinajstimi leti se je tatu utrnila nora ideja, ki pa se je menda bogato izplačala. Svoje bogastvo je našel na igriščih za golf, vendar pa to početje ni brez nevarnosti. Voda je namreč običajno tako motna, da komaj kaj vidi.

Twitter
O aligatorjih raje sploh ne razmišlja.

Glenn Berger je na morda najslabši dan v svojem življenju na svojem hrbtu začutil nekaj težkega – aligatorja, ki ga je zamenjal za samico. V tistem je gotovo podvomil v svoj izbran poklic, potapljanje za izgubljenimi žogicami v ribnikih floridskih igrišč za golf. A ni se kujal dolgo. »Aligatorji so poklicno tveganje,« si je mislil takrat. Ko je tiste pomladi leta 2007 splezal iz vode, je za njim ostal dvometrski aligator. Odnesel jo je z odlično zgodbo in s približno 4.000 žogicami za golf. Nekatere so bile vredne le nekaj centov, 15 odstotkov – približno 600 – pa jih je bilo takih, ki so bile, četudi rabljene, vredne skoraj dva evra na kos.

Florida se ponaša z največ igrišči za golf med vsemi ameriškimi zveznimi državami – premore jih približno 1.250. 

Na Floridi sta le dve vrsti tovrstnih potapljačev: tisti, katere se že doletele podvodne neprijetnosti in tisti, katere to še čaka. Petintridesetletni Berger je v tem poslu že desetletje. Njegova metoda? Zanikanje. »Najbolje je čim manj razmišljati,« pove Berger. »S premišljanjem se lahko prestrašiš.«

Florida se ponaša z največ igrišči za golf od vseh ameriških zveznih držav – premore jih približno 1.250. Berger ima pogodbo z okoli 30. Njegova kisikova bomba je odeta v kamuflažne barve, da bi se lahko skril pred aligatorji. Ti ga vseeno najdejo. »Običajno lebdijo nad mano, ko sem na dnu. Manjši kot so, bolj so radovedni. Potopijo se in udarijo v mojo bombo, da vidijo, kaj sploh sem.« Kar ni nikoli prijetno. »Nekega dne sem začutil, da imam roko v aligatorjevem gobcu,« se spominja. »Ničesar nisem videl, a sem kar poletel iz vode.« K sreči brez poškodb.

Z zajtrki in kosili ne zapravlja časa. Njegov rekord je 17.000 nabranih žogic v enem dnevu. Naje se zvečer. Trdi, da je z žogicami v tem času zaslužil 13 milijonov evrov – če povprečni golfist izgubi 1,5 žogice na igrišču z 18 luknjami, kjer je letno odigranih okoli 30.000 iger in če Berger žogice pridobiva iz okoli 30 igrišč, potem je to vsekakor mogoče.