Zanimivosti

Umrl prvi mož Nintenda

STA/J.P.
13. 7. 2015, 10.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Glavni izvršni direktor japonskega proizvajalca video igralnih konzol Nintendo Satoru Iwata je v soboto umrl zaradi raka. Petinpetdesetletni Iwata je javnost o svoji bolezni seznanil že lani, a je nadaljeval z delom še v letošnje leto. Vodenje družbe naj bi prevzela Genyo Takeda in Shigeru Miyamoto.

Twitter

Iwata je na čelo Nintenda prišel leta 2002, v zadnjem letu pa si je začel prizadevati, da bi družbo Nintendo usmeril z vse bolj pešajočega svetovnega trga klasičnih video igralnih konzol tudi na druga področja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Marca so tako v Nintendu, sicer poznanem po video igrah, kot so Super Mario, Donkey Kong in Pokemon, napovedali nakup deleža v japonskem podjetju s področja mobilnih iger DeNA s ciljem vstopiti na področje iger za pametne mobilnike.

Iwata je bil prvi šef Nintenda, ki ni prišel iz družine ustanoviteljev podjetja, dodaja nemška tiskovna agencija dpa. Pod njegovim vodstvom je družba med drugim zabeležila velik uspeh z igralno konzolo Wii, ki so jo na trgu predstavili leta 2006. Njegova smrt pušča precejšnjo praznino v času, ki je za družbo izjemnega pomena.

Delnice Nintenda so na borzi v Tokiu danes najprej padle, na koncu pa pridobile poldrugi odstotek vrednosti.

Podobno kot tudi druga dva velikana na področju igralnih konzol, Microsoft in Sony, se namreč Nintendo spopada s tem, da se vse več potrošnikov raje kot za igre na igralnih konzolah odloča za pogosto cenejše ali brezplačne igre na mobilnih napravah, kot so pametni mobilni telefoni in tablice.

Nintendo se je v preteklem poslovnem letu sicer povrnil k dobičku. V letu, ki se je izteklo 31. marca, je pod črto ostalo 41,8 milijarde jenov (310 milijonov evrov) dobička. V letu prej je podjetje še beležilo 23,2 milijarde jenov izgube.

Iwata je sicer lani sporočil, da si bo začasno za polovico znižal plačo, da bi pomagal podjetju v težkih časih.

"Kako grozno žalosten dan," je na Twitterju zapisal izvršni direktor ameriškega podjetja za videoigre Electronic Arts, Peter Moore. Rival Sony pa je na profilu Sony Playstation na Twitterju zapisal: "Hvala za vse, gospod Iwata."