Zanimivosti

Najnaprednejša proteza na svetu pripada Nicky

A.Š.
27. 6. 2015, 11.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Devetindvajsetletna Londončanka Nicky Ashwell se je rodila brez desne roke, zdaj so ji namestili eno najbolj naprednih robotskih protez.

Facebook

BeBionicova roka ima 337 mehanskih delov in je tanjša od večine drugih primerkov. V Steeper Groupu iz Leedsa so jo naredili z mislijo na ženske, najstnike in manjše moške. Pri oblikovanju so uporabili tehnologijo formule ena, narejena pa je okoli natančne skeletne strukture z miniaturnimi komponentami. Vsak prst ima ločene motorje, ki se lahko odzivajo neodvisno, nadzorujejo tehnične mišice, konice prstov pa imajo celo zračni mehurček za boljši otip.

»Vedno znova me presenečajo nove stvari, kot denimo to, da lahko nosim torbico in držim fanta za roko,« je povedala Nicky. Čeprav ima roka ohišje, ga ne uporablja, ker ga ne mara in ji je robotska podoba bolj všeč. Da gre za neverjetno napredno biomehaniko, kaže tudi dejstvo, da lahko Nicky dejansko vdane nit v iglo ali nabira rože.

»Taka kot je, mi je zelo všeč. Ne skušam je zakriti, kot da je prava roka. Zadovoljna sem, da je videti, kot da sem robot, in to je super.«