Zanimivosti

Parada legend v Avstriji

Artur Švarc
27. 6. 2015, 10.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pri naših severnih sosedih je pretekli konec tedna potekala dirka formule ena za veliko nagrado Avstrije, toda ob današnjem sintetičnem športu so največ navdušenja poželi stari dirkalniki s svojimi originalnimi vozniki.

vszi

Parada legend je domislica avstrijskega milijarderja Dietricha Mateschitza, ki je tudi lastnik Red Bull Ringa v avstrijskem Zeltwegu. Avstrijec je od zbirateljev uspel najeti osem starih dirkalnikov, z najstarejšim brabhamom BT52 je po dirkališču krožil trikratni svetovni prvak Nelson Piquet, tam sta bila tudi Niki Lauda in Alain Prost (3 in 4 naslovi) s svojima mclarnoma iz leta 1984 oziroma leta 1985, najmlajši primerek je bil iz leta 1995, Jean Alesi je vozil sauberja C14.

Arhiv Svet24

Petnajst minut vožnje klasičnih mehanskih dirkalnikov je postreglo z veličastno nostalgijo sekanja plamenov iz izpušnih cevi, rohnečim zvokom večinoma turbomotorjev in navdušenjem dirkaških legend, ki so vse že krepko blizu šestdesetih.

Arhiv Svet24

Stara občutljiva tehnika

Manjkala ni niti eksplozija motorja, ko je domačin Gerhard Berger razstrelil Ferrrarijev V6-turbo v svojem ferrariju F188C iz leta 1988. Grmelo je tudi po zraku, saj ima Red Bull lastno floto starinskih letal, obiskovalci dirkaškega vikenda so lahko videli dve legendi iz druge svetovne vojne – lovca s pacifika F4U corsair in dvotrupnega težkega lovca P-38 lightning.

Arhiv Svet24