Zanimivosti

Kralj rokenrola

Urban Klančnik
26. 6. 2015, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Šestindvajsetega junija 1977 je Elvis Presley odigral svoj zadnji koncert v življenju. Približno dva meseca pozneje je kralj rokenrola namreč umrl.

Wikipedija

Elvis se je rodil 8. januarja 1935 v Tupelu. Ko si je za enajsti rojstni dan zaželel kolo, so si njegovi starši lahko privoščili samo kitaro, zato jo je dobil za darilo. Zaradi pomanjkanja denarja so leta 1948 zapustili Tupelo in se preselili v Memphis, kjer je Elvis nadaljeval šolanje.

Leta 1954 je potrkal na vrata studia Sama Phillipsa, da bi za mamin rojstni dan posnel ploščo. Ker je bila črnska vokalna skupina The Ink Spots ena od Elvisovih najljubših, je posnel pesem My happines, druga pesem je bila That's when your heartaches begin. Elvis je posnel še drugo ploščo, na kateri sta bili pesmi Casual love in I'll never stand in your way (kantri pesem). Prvi pesmi, ki sta bili posneti na trak, sta bili I love you because in That's all right mama.

Elvisova druga plošča je izšla v času, ko je podpisal pogodbo z Bobom Nealom, ki naj bi urejal vse Elvisove nastope. Šestindvajsetega junija 1977 je Elvis zadnjič nastopil v Indianapolisu, v areni Market Square. Že na odru je bil videti precej slabo, vendar nič ni kazalo na to, da bi bil na pragu smrti. Zanimivo je bilo, da je Elvis na odru pozdravil vse, ki so ga spremljali v življenju, in mnogi verjamejo, da je vedel, da ne bo več dolgo živel. Umrl je 16. avgusta 1977 zaradi srčnega napada

Dogodki 
1975 – Indira Gandi vzpostavi avtoritativno oblast v Indiji 
(foto) 1979. se je upokojil boksar Mohamed Ali. 
1991 – na ljubljanskem Trgu republike slovesno razglašena neodvisnost Slovenije 

Wikipedija


Rojstva 
(foto) 1892. se je rodil Juš Kozak, slovenski pisatelj, urednik in gledališki kritik. 
1907 – Ignac Koprivec, slovenski pisatelj, novinar in urednik 
1908 – Salvador Allende Gossens, čilski predsednik 

Wikipedija


Smrti 
(foto) 1541. je umrl Francisco Pizarro, španski konkvistador.
1963 – France Grivec, slovenski teolog, zgodovinar, slavist 
1964 – Gerrit Rietveld, nizozemski arhitekt

Wikipedija