Zanimivosti

Kaj bo z Medžugorjem?

Črt Kaker
11. 6. 2015, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Papež Frančišek bo v kratkem oznanil, ali Vatikan priznava videnja Marije v tem bosanskem romarskem središču. V Medžugorju se prav na ta račun na leto obrne kar 90 milijonov evrov, domačini v strahu pričakujejo papeževo odločitev.

arhiv

Medžugorje je svojevrsten verski fenomen. Od prvega domnevnega videnja Device Marije leta 1981 je minilo že 34 let. Skupno naj bi se Devica Marija do leta 2007 prikazala kar 37.238-krat. Z naraščanjem števila vernikov se je povečalo tudi število romarjev v to bosansko vasico ob meji s Hrvaško.

Cerkev vse do današnjega dne prikazovanja Marije ni priznavala, saj kakor so skopo sporočili iz Vatikana, primer Medžugorske Marije še vedno preiskujejo. Sam mostarski škof Ratko Perić več let ni priznal in uradno še danes ne priznava, da se v Medžugorju dogaja karkoli nadnaravnega. Tako Cerkev romanj v Medžugorje ne organizira, a po drugi strani vernikom ne prepoveduje, da bi odhajali v to romarsko središče. Mostarski škofiji je le naročila, naj za romarje ustrezno poskrbijo in organizirajo ustrezno pastoralno oskrbo.

Reuters

Lansko pomlad je sicer posebna vatikanska komisija, ustanovljena prav zato, da bi ugotovila, ali se je Marija v Medžugorju prikazala ali ne, zaključila preiskavo, a vse od takrat poročilo leži v predalu Kongregacije za nauk vere. Mnogi so pričakovali, da bo papež Frančišek odločitev naznanil med nedavnim obiskom Sarajeva, a se to ni zgodilo. Dejstvo je, da Cerkev videnj ni nikoli priznala, medtem ko so še potekala, in videnja naj bi se v bosanskem romarskem središču dogajala praktično vsak dan. Za primerjavo: v Lurdu, ki ga Vatikan uradno priznava, se je Devica Marija prikazala 18-krat, v Fatimi pa le trikrat.

Usoda Medžugorja

Usoda Medžugorja do nadaljnjega ostaja neznana. Toda po tem, ko je papež Frančišek okrcal domnevne vidce Device Marije, ki oznanjajo točne datume in ure prikazovanj, so mnogi prepričani, da Vatikan videnj v Medžugorju ne bo priznal.

To bo za to romarsko središče, ki je v zadnjih letih preraslo v fenomen, močan udarec. Medžugorje je namreč v več kot treh desetletjih obiskalo več kot 28 milijonov ljudi. In ravno ti verski turisti v Medžugorju letno pustijo več kot 90 milijonov evrov za razne spominke. Kot opozarjajo poznavalci razmer, več kot dve tretjini prodajaln spominkov obratuje celo nelegalno in večina služi le za oskubljanje turistov. Obenem je večina hiš, ki gostijo vernike, zgrajena nelegalno in le redki sobodajalci svojo dejavnosti prijavijo ter plačujejo davke. Medžugorje je tako postalo raj za delo na črno.

dk

Negativna odločitev Vatikana bo vsekakor vplivala na vernike. »Vse manj ljudi bo prihajalo v Medžugorje in tisti, ki so na njihov račun še kako dobro in lagodno živeli, si bodo morali najti drug vir prihodkov,« je dejal dober poznavalec razmer v Medžugorju.