Zanimivosti

Samski katoliki s pomočjo novega portala do sorodne duše

M.J.
11. 6. 2015, 13.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Samski katoliki bodo lahko svojo sorodno dušo kmalu našli s pomočjo novega spletnega portala katStik. Kot je za STA pojasnila vodja projekta Mojca Magdič, je namen portala omogočiti navezovanje stikov samskim katolikom doma in v tujini ter tako poenostaviti spoznavanje novih oseb, ki si delijo vero, vrednote ter nenazadnje tudi življenje.

katstik

Portal katStik je po besedah Magdičeve poseben zato, ker je namenjen zgolj samskim polnoletnim katolikom. Takšni portali že obstajajo predvsem v nemško govorečih državah, v Sloveniji pa ga bodo kot v deseti državi zagnali prav na deseto obletnico obstoja. Prva ga je uvedla Avstrija, in sicer 13. junija 2005. Katoliki se preko omenjenega portala med drugim že iščejo v Nemčiji, Litvi, Latviji, na Madžarskem in Hrvaškem.

Magdičeva je pojasnila, da bo lahko uporabnik portala pasiven ali aktiven. Aktivni uporabniki bodo na spletnem portalu ustvarili svoj profil, na katerem bodo objavili lastno fotografijo, nato pa bodo navezovali stike z drugimi uporabniki iz Slovenije ali tujine.

Preko portala se bo uporabnik lahko dopisoval, sodeloval v debatah, ali pa bo obveščen o dogodkih za samske, ki jih bo sicer lahko tudi sam organiziral. Pasivni uporabnik medtem ne bo imel dostopa do fotografij drugih uporabnikov, saj bodo te zamegljene.

Magdičeva še meni, da bo portal v veliko pomoč zlasti starejšim od 30 let, ki imajo vsakodnevne službene obveznosti in pogosto nimajo časa spoznavati novih ljudi.

Ko so portal zagnali na Hrvaškem, so v dveh dneh zabeležili 200 uporabnikov, je povedala Magdičeva in izrazila pričakovanje, da bo tudi pri nas odziv dober. Kot je še pojasnila, so na katoliških portalih v desetih državah doslej zabeležili že več kot 110 porok.