Zanimivosti

VIDEO: Viseči most je snov nočnih mor

R.T.
26. 5. 2015, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Švicarski inženirji so pred kratkim dokončali najdaljši viseči most v državi, ki v bližini italijanske meje povezuje občini Sementino in Monte Carasso.

Arhiv Svet24

Vendar pa most Carasc ni bil državni projekt, temveč podvig, ki se ga je lotila Fundacija Curzutt. Curzutt je ime zgodovinske kamnite vasice v Monte Carassu, fundacija pa se je za viseči most odločila v upanju, da bo na območje začelo zahajati več turistov.

Arhiv Svet24

Vendar pa se zdi, da bi nova atrakcija lahko pritegnila več odvisnikov od adrenalina kot pa turistov.

Arhiv Svet24

Z 270 metri dolžine in 130 metrov nad tlemi se most vsekakor zdi dovolj trden, mojstrom, ki so ga gradili, pa nikakor ne primanjkuje izkušenj – a nič od tega na višini približno 42 nadstropij ne pomeni kaj dosti. Ekipa 28 delavcev je s pomočjo helikopterjev most gradila osem mesecev. Piloti helikopterjev so gradbincem čez dolino potegnili šest nosilnih jeklenih kablov debeline 36 milimetrov. Te so pritrdili na betonske temelje in jih dobro zategnili, nato pa so delavci začeli polagati leseno površino iz macesna. Medtem ko so strmeli v prepad pod seboj.

Arhiv Svet24

Tamkajšnji turistični delavci sicer pravijo, da je prečenje mostu popolnoma brez tveganj - oglejte si spodnji videoposnetek in presodite sami.