Zanimivosti

Ubijalec na daljinsko upravljanje

R.T.
20. 5. 2015, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Gre za enega od tehnološko najbolj naprednih tankov, ki sploh ne potrebuje voznika, poimenovanega Ripsaw. Ameriška vojska z njim upravlja na daljavo.

Facebook

Tako kot torej upravljajo z zloglasnimi droni, nekega dne pa bi lahko ameriške sile povedel v bitko. Vozilo, ki je sicer še vedno v fazi aktivnega preizkušanja, so nekatere tehnološke revije že razglasile za uspeh.

Ideja o tovrstnem vozilu je sicer zrastla na zelniku bratov Howe, sprva le majhen družinski projekt pa je hitro pritegnil pozornost ameriške vojske.

Tank naj bi zmogel zadostno hitrost, da v vojaških operacijah ne bi zaostajal za ostalimi udeleženci. Čeprav bi bilo mogoče celoten sistem vozila povsem robotizirati – za izstrelitve izstrelkov in vožnjo je še vedno zadolžen človek, ki s tankom upravlja –, pa v ameriško vojski pravijo, da tega ne nameravajo storiti. Kot so že večkrat poudarili, je vojna človeško početje, pri katerem roboti vojakov ne bodo nikdar nadomestili. S tankom bo torej na daljavo upravljal vojak. Dosedanji preizkusi so pokazali, da tank deluje tudi, če je med njim in tistim, ki z njim upravlja, en kilometer razdalje.