Zanimivosti

FOTO: Dal si bo odrezati glavo

R.T.
8. 4. 2015, 14.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Tridesetletni računalniški znanstvenik se je rodil s Werdnig-Hoffmannovo boleznijo – gentsko motnjo, ki prizadene mišice, zaradi katere je obsojen na invalidski voziček, njegovo stanje pa je iz dneva v dan slabše.

Arhiv Svet24

Valerij Spiridonov bi lahko postal prvi človek, ki bo prestal presaditev glave – morda že naslednje leto. Tridesetletni računalniški znanstvenik vse upe polaga v kontroverznega italijanskega kirurga dr. Sergia Canavera, ki trdi, da mu lahko odstrani glavo in jo pritrdi na zdravo telo. »Moja odločitev je dokončna, ne bom si premislil,« je povedal Rus. »Se bojim? Seveda se. Operacija pa ni le zastrašujoča, temveč tudi izredno zanimiva,« je še dodal Valerij iz Vladimira. Kaj dosti izbire nima. »Če ne izkoristim te možnosti, mi ne ostane več veliko. Moje stanje je z vsakim letom slabše.« Torinski zdravnik in Valerij sta se sporazumela preko spleta, Canavero pa menda sploh še ni pogledal Rusove zdravstvene kartoteke. Italijan je že razkril, da dobiva številne ponudbe kandidatov, ki se javljajo za poseg, a je dejal, da imajo prednost ljudje, ki jim odmirajo mišice. Telesa zaenkrat še ni ponudil nihče.

Arhiv Svet24

Vrsta kritik

Čeprav Canavero vztraja, da vse za presaditev glave potrebne tehnike že obstajajo, pa številni zdravniki menijo, da kaj takega ni mogoče izvesti. To so še etični pomisleki, mogoče psihološke posledice in povsem praktični vidiki, ki še niso razčiščeni. Kakorkoli že, Canavero se na vse kritike požvižga.

Reuters
Sergio Canavero

Italijanski kirurg Sergio Canavero

Poseg v teoriji

Stroški 36 ur trajajočega posega, za katerega izvedbo po potrebna ekipa 150 ljudi, so ocenjeni na dobrih deset milijonov evrov. Telo, ki naj bi ga dobil Valerij, naj bi pripadalo možgansko mrtvemu darovalcu. Glavo in telo bo potrebno ohladiti na 12 do 15 stopinj Celzija, da bi kar najdlje vzdržala. Sledil bo čim bolj gladek prerez obeh hrbtenjač, nato pa spojitev glave in darovanega telesa. Na koncu bodo spojili še preostale žile in mišice. Pri spojitvi bi si Canavero pomagal s kemikalijo, imenovano polietilen glikol. Valerij bo več tednov v umetni komi, njegova hrbtenjača pa bo okrevala s pomočjo električnih impulzov. Canavero sponzorjev zaenkrat še nima, vendar pa ni videti, da bi zaradi tega pretirano zaskrbljen.

Prvi na seznamu kandidatov za presaditev glave.

Obupan

»Komaj nadziram svoje telo,« je povedal Valerij. »Vsak dan, vsako minuto potrebujem pomoč. Star sem 30 let, čeprav ljudje s tem obolenjem običajno ne živijo tako dolgo. Moje mišice so se nehale razvijati v otroštvu. Ker ne rastejo, nastrada okostje.« Rus upa, da bo poseg uspel. Tveganj se dobro zaveda, pravi, kakor tudi družina, ki pa ga vseeno podpira. Valerij se zaveda tudi, da tudi v primeru ugodnega izida posega, morda ne bo prav dolgo živel. Vseeno pa si želi pred smrtjo izkusiti delujoče telo.