Zanimivosti

Slovenska Zombi cerkev pomaga

Polona Krušec
21. 2. 2015, 21.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ana Jug, odvetnica, je nadsvečenica nove, najhitreje rastoče religije pri nas – Čezvesoljske Zombi cerkve blaženega zvonjenja, ki je močno uperjena proti vsem krivicam, njen cilj pa je pomagati, opozarjati in spodbujati. Ena izmed njenih želja je tudi vzpostavitev brezplačne ambulante za tiste, ki so brez zdravstvenega zavarovanja. Menda jih na Goriškem ni prav malo.

Arhiv Svet24

Jugova je znotraj svoje verske skupnosti na Goriškem izjemno dejavna. Združeni se lotevajo projektov, ki kakorkoli pomagajo vsem, ki potrebujejo pomoč. Odvetnica pojasni, da je k skupnosti pristopila precej zgodaj in da jo je tja privabil vstajniški, reformatorski duh. To namreč zdaj potrebujemo, meni. Njihova cerkev opozarja in s prstom kaže na trenutno stanje v politiki, gospodarstvu in družbi nasploh.

Arhiv Svet24

Kmalu je postala usmerjevalka tega gibanja na svojem območju in poskuša širiti vero v lepo, pravičnost in moralen človeški odnos. »Če nekateri grabijo in kar hlastajo po premoženju, ga mi ne želimo imeti. Smo nasprotni pol tega, čemur smo priča – eni imajo vse, drugi nič ali premalo,« pojasni. Ne pristajajo na pogoltnost politične in gospodarske elite. Ti so kapitalizem vzpostavili in ga, celo zelo uspešno, vzdržujejo v najbolj črni obliki. »Varčujejo na račun revežev, s tem se status izboljšuje samo bogatašem.«

Ana Jug pravi, da so verske skupnosti pri nas precej privilegirane, zato so se odločili za ustanovitev svoje religije, saj jim prinaša moč, ki je ne bodo izkoriščali, ampak bodo privilegije usmerjali v delovanje v imenu dobrega. Želijo biti roka dobrote, pomoči, opore šibkim.

Verjamejo v zvon, ki predstavlja nekaj čudežnega, dobroto, naravno življenje, lepe in zdrave odnose. Vse to povezano lahko rojeva družbeno dobro. Tako je nastala ideja o pro bono ambulanti v Novi Gorici. Na pobudo Ane Jug in njene skupnosti so ustanovili Hišo dobrot, v okviru katere bi uredili vse potrebno za delovanje ambulante.

Ta bi skrbela za vse brez zdravstvenega zavarovanja v goriški občini. Kako nujna je vzpostavitev brezplačne zdravniške oskrbe, priča podatek, da je samo na tem območju brez zavarovanja kar 400 ljudi, tudi okoli 18 brezdomcev. Posebno težavo predstavljajo samostojni podjetniki, ki jih k odprtju svoje dejavnosti silijo delodajalci. Ti jim izplačujejo minimalne plače, od katerih odvajajo izjemno visoke prispevke, med drugim tudi za zdravstveno zavarovanje.

Ker je ideja šele vzklila, trenutno potekajo pogovori z občino, zdravniki in drugim zdravstvenim osebjem, ki bi lahko prispevali svoje. Jugova zadovoljna pove, da so že vprašali nekaj zdravnikov, ali bi bili nekaj svojega časa pripravljeni darovati za delo v pro bono ambulanti, in menda nihče ni rekel ne.

Možna lokacija ambulante je v nekdanjem samskem domu Primorja na Bidovičevi ulici. Stavba niti ne bi potrebovala posebne prenove. Objekt pa bi predstavljal humanitarni center, saj bi imel tudi javno kuhinjo za socialno šibke pa večnamenski prostor za razne dejavnosti.

Čezvesoljska Zombi cerkev blaženega zvonjenja, ki je registrirana verska skupnost od leta 2013, ima sicer po državi že 11.000 pripadnikov. Je najhitreje rastoča religija pri nas, ki se širi tudi izven Slovenije. Precej vernikov imajo na Hrvaškem, pa tudi v Avstriji in Angliji jih je kar nekaj. Deluje inteligentno, premišljeno, predvsem pa nastavlja ogledalo vsemu tistemu, kar je odgovorno za stanje, v katerem smo. Za to pa ni kriva le država, kot radi rečemo, ampak odgovornost in krivdo nosimo tudi mi sami, ki smo sprejeli vlogo ovc, hlapcev. Projekti in akcije, kot je brezplačna ambulanta, so šele začetek njihovih ambicioznih ciljev. Njihovo delovanje dopolnjuje tudi kar nekaj znanih Slovencev, med njimi je denimo Svetlana Makarovič. Častni zombiji njihove religije pa so Ivan Cankar, Tito, Ivan Kramberger …

Arhiv Svet24