Zanimivosti

Skrivnostna epidemija v eni izmed vasi

M.J.
17. 12. 2014, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Skrivnostna epidemija spanja je zajela prebivalce nekega mesta v Kazahstanu, zaradi česar so mesto poimenovali 'Sleepy Hollow'. Motno povzroča povečana količina tekočine v možganih.

YouTube

Zdravniki do sedaj niso mogli identificirati vzroka, da se to dogaja pri prebivalcih mesta Kalači na severu Kazahstana. Problem pa traja že več kot štiri leta. Več kot 14 odstotkov od 600 prebivalcev trpi zaradi omenjenega problema. Mnogi prebivalci sedaj živijo v strahu, da se morda nikoli več ne bodo prebudili iz spanja.

Med lanskim letom so v bolnišnico hospitalizirali 60 prebivalcev zaradi istega problema. Prizadeti ne morejo stati na nogah, so omotični, utrujeni in imajo probleme s pomnjenjem. Nekateri izmed njih tožijo tudi zaradi hudih halucinacij.

Zdravniki so že izključili verjetnost okužbe z virusom ali bakterijo. Znanstveniki pa prav tako niso mogli najti prisotnosti kemikalij v tleh ali vodi, ki bi lahko izzvale to bolezen.

Vzrok bolezni tako ostaja misterij, teorije za njen nastanek pa ni. Mnogi prebivalci kot morebitni vzrok navajajo bivše rudnike urana, ki so delovali še v sovjetskih časih, sedaj pa so že dalj časa zapuščeni. Drugi pa verjamejo, da so nekje na tem področju zakopani toksični odpadki, ki naj bi bili vzrok za nastanek te bolezni.

Igor Samušenko, eden izmed prebivalcev Kalačija ima sina, ki je zbolel za to skrivnostno boleznijo in ne vem kako mu pomagati. » Sin teka naokoli, nato pa kar na enkrat postane miren in se začne opotekati. Ko obrne glavo, ostanejo njegove oči fokusirane na tisto, kar je predhodno gledal. In če ga poskušate prebuditi, izgleda, da želi oči odpreti, a jih ne more,« je dejal Samušenko.

Zaskrbljeni zdravniki so obolelim prebivalcem diagnosticirali encefalopatijo, motnjo v možganih neznanega vzroka. Posnetki možganov so pokazali, da ima veliko prebivalcev povečano količino tekočine v možganih – edem. Strokovnjaki se bojijo, saj ima dolgotrajni edem dolgoročne posledice na nevrološki razvoj možganov pri otrocih.