Svet

Delavcem grozili, jih izsiljevali, niso izplačevali plač in nadomestil

B.K.
17. 12. 2014, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Walmartovi menedžerji v Kaliforniji so krivi nelegalnih groženj delavcem, ki so stavkali za višje plače. Menedžerji so namreč delavcem grozili, da v kolikor se udeležijo stavke, jih naslednji dan ne bo več čakala služba. Eden izmed vodilnih je nekemu delavcu celo grozil z obešanjem.

Twitter

Sodišče je razsodilo, da mora kalifornijski Walmart takoj prenehati z grožnjami in izsiljevanjem, prav tako mora preklicati vse disciplinske ukrepe v navezavi s stavkami delavcev.

V zvezni državi Pensilvanija pa je sodišče razsodilo v prid delavcem, ki so tamkajšnji Walmart tožili zaradi neizplačila celotnih plač in zaradi neplačanih odmorov. Walmart mora tako delavcem izplačati 188 milijonov dolarjev kazni.

Walmart je največji zaposlovalec latniskih američanov, afriških američanov in starejših delavcev v Združenih državah Amerike, se pravi najcenejše delovne sile v državi.

Walmart si sicer lahko privošči nadaljevanje sodnih sporov, že leta 2011 je tako vrhovno sodišče zavrnilo razsodbo nižjega sodišča, ki je razsodilo v prid diskriminiranim delavkam, ki so bile plačane manj od svojih moških kolegov.

Trgovska veriga sicer nenehno ponavlja, da zaradi delavskega boja izgublja dobiček in se aktivno bori za nižanje delavskih pravic.