Zanimivosti

Novembra v EU najpočasnejša rast prodaje novih avtomobilov letos

STA/M.J.
16. 12. 2014, 12.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prodaja avtomobilov se je v EU novembra okrepila že 15. mesec zapored, a je bila rast najpočasnejša letos. Minuli mesec je bilo na stari celini registriranih 953.886 novih vozil, kar je 1,4 odstotka več kot novembra lani. Nazadovanje gre pripisati mlačni gospodarski rasti Nemčije in Francije, ki sta glavna avtomobilska trga v regiji.

Arhiv Svet24

Prodaja novih vozil je minuli mesec med drugim napredovala v ranljivih državah, katerih avtomobilski trgi so si opomogli po dolgotrajni dolžniški krizi, je danes objavilo Združenje evropskih avtomobilskih proizvajalcev (ACEA).

Število registracij novih avtomobilov je v letni primerjavi poskočilo na Portugalskem (+35,6 odstotka) in v Španiji (+17,4 odstotka), okrepilo pa se je tudi na Irskem (+11,3 odstotka) in v Italiji (+pet odstotkov).

Dvomestno rast so imeli na Madžarskem, Češkem in v Estoniji, podatke ACEA povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Na drugi strani je prodaja novembra na letni ravni nazadovala na največjih avtomobilskih trgih v Evropi - v Nemčiji in Franciji. Navzdol je šla za 1,8 oz. 2,7 odstotka.

Slabše so jo odnesle predvsem znamke široko dostopnih vozil, medtem ko so proizvajalci luksuznih avtomobilov pridobivali.

Prodaja Volkswagna je minuli mesec glede na enako obdobje lani porasla le za 1,2 odstotka, prodaja PSA Peugeot Citroen pa upadla za 3,1 odstotka. Prodaja Fiatovih vozil je stagnirala.

Registracije novih vozil BMW so se okrepile za 8,8 odstotka, registracije avtomobilov Mercedes Benz pa za 7,6 odstotka.

Še oktobra je bila rast prodaje avtomobilov šestodstotna, prav tolikšna je bila tudi septembra.

V prvih 11 mesecih je bila rast števila registracij novih avtomobilov v EU v letni primerjavi 5,7-odstotna.