Zanimivosti

Družba Sony po enem največjih hekerskih vdorov v zasebnost grozi s tožbami

STA/M.J.
16. 12. 2014, 09.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriška filmska družba Sony Pictures Entertainment medijem grozi s tožbami, če bodo objavljali materiale, ki so jih prejeli od hekerjev po enem največjih vdor v zasebnost v zgodovini ZDA. Po novembrskem hekerskem podvigu so na dan že prišli deli spletne pošte zaposlenih v družbi, ki so marsikoga spravili v zadrego.

Arhiv Svet24

Hekerji so sporočili, da Sony ni izpolnil njihovih zahtev, zaradi česar so ukradene podatke objavili. Med drugim gre za osebne finančne podatke več kot 47.000 zaposlenih, ki jim sedaj lahko vsak prevarant ukrade identiteto in zapravlja v njihovem imenu.

Hekerji so ukradli tudi elektronsko pošto med zaposlenimi in nekatere objavljene podrobnosti so hudo nerodne. Med njimi so rasistične opazke na račun predsednika ZDA Baracka Obame in norčevanje iz igralke Angeline Jolie v dopisovanju med producentom Scottom Rudinom in eno od predsednic Sonyja Amy Pascal.

Ukraden je bil tudi scenarij za nov film o Jamesu Bondu in britansko podjetje Eon Productions grozi s tožbo vsem, ki bodo scenarij objavili. Hekerji obljubljajo, da prihaja še več zanimivega in udarnega.

Njihove zahteve niso povsem jasne, je pa med njimi tudi zahteva, da Sony ne prikaže filma The Interview, ki se norčuje iz diktatorja Kim Jong Una. Zaradi tega je sum padel na Severno Korejo.

Hekerji sicer zaposlenim pri Sonyju ponujajo zaščito ukradenih zasebnih informacij, če jih za to lepo prosijo z elektronsko pošto.