Zanimivosti

TV v spalnici: res ubija strast?

K. Š.
13. 12. 2014, 19.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na temo elektronskih naprav v spalnici so bile narejene številne raziskave, ki zagovarjajo velik zaslon, nekaj pa jih je razkrilo tudi, da televizor vsekakor ne spada v najbolj intimen kotiček vašega stanovanja. Kaj je torej res in kaj ne?

Thinkstock

RES JE: MOTI SPANEC

Izsledki ameriške raziskave so razkrili, da več kot polovica anketirancev pred spanjem redno gleda televizijo. Raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 21 tisoč ljudi, je prišla do zanimivih ugotovitev. Velika večina, ki pred spanjem gleda televizijo, prav zaradi nje bedi dlje časa, kot bi sicer. Vodja raziskave, dr. Mathias Basner, je pri tem povedal, da nekateri od njih v male zaslone v večernih urah 'buljijo' tudi po več ur, zato imajo precej načeto zdravje. Pri teh osebah so se zaradi slabšega spanca pojavile bolezni, kot so debelost, sladkorna bolezen, utrujenost, bledost in depresija. Ljudje se sploh ne zavedajo, da ima dan samo 24 ur. Del dneva je treba nujno nameniti počitku in spanju. Če na to pozabijo, obstaja velika verjetnost, da bodo prej ali slej zboleli za sladkorno boleznijo, na njih pa ves čas preži tudi srčni infarkt.

RES JE: ZAVIRA REGENERACIJO ŽIVČNEGA SISTEMA

Televizija v spalnici lahko vpliva tudi na obnavljanje živčnega sistema. Dr. Basner pravi, da je dober spanec ključen, zato če televizija vpliva na spanec, to lahko povzroči nepopolno regeneracijo.

ČE NIMATE TELEVIZORJA, SEKSATE VEČKRAT?

Zanimivo je, da so številne raziskave, ki so jih izvedli ameriški znanstveniki, pokazale, da pari, ki v spalnici nimajo televizorja, seksajo bolj pogosto. To je ugotovila tudi italijanska seksologinja Serenella Salomoni, ki za premalo spolnih odnosov in premalo količino strasti krivi prav televizijo. »Moje raziskave, v katerih je sodelovalo več kot petsto parov, so pokazale, da tisti, ki v spalnici nimajo televizorja, seksajo dvakrat tedensko, tisti, ki ga imajo, pa v povprečju enkrat tedensko.«

Ameriški znanstveniki so temu dodali še dejstvo, da se pari, ki želijo popestriti posteljne igrice s televizijo, tega lotijo napačno.