Zanimivosti

Kaj vse konča v zabojnikih za smeti v Ljubljani?

M.J.
5. 12. 2014, 08.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V okviru akcije za zmanjšanje količin odpadkov, ki jo v sodelovanju z Evropskim parlamentom v Sloveniji izvaja zadruga Buna, bodo v soboto v Ljubljani pripravili delavnico, na kateri bodo pregledali, kaj vse konča v zabojnikih za smeti, in na primerih ugotavljali, kakšen je odnos do odpadkov in hrane.

arhiv snage

Zabojnike bodo obrnili na Špici, ob sotočju Ljubljanice in Gruberjevega prekopa, in pregledali, kaj vse konča v smeteh. Predstavniki komunalnega podjetja Snaga Ljubljana bodo nato na primerih povedali, kaj to pove o nas samih, kakšen odnos imamo do odpadkov in zavržene hrane ter kaj se lahko iz tega naučimo, pravijo organizatorji.

arhiv snage

V pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji na Bregu v Ljubljani bo sledilo kratko predavanje o tem, kako je mogoče zmanjšati količino zavržene hrane in odpadne embalaže.

Dejavnosti v okviru akcije Pojej naprej bodo nadaljevali v ponedeljek, ko bodo v sodelovanju z Gostilno dela v Ljubljani pripravili kuharsko delavnico, na kateri bodo pripravljali jedi iz ostankov hrane, do konca januarja pa bodo v sodelovanju s šolami učence in dijake pozvali, naj sami pripravijo jedilnike za jedi, ki jih imajo radi in so hkrati zdrave.

Z akcijo želijo prispevati k temu, da bi zavrgli manj hrane in odpadne embalaže. V Sloveniji je bilo v letu 2011 zavrženih skoraj 168.000 ton hrane oz. 82 kilogramov na prebivalca, komunalna podjetja po Sloveniji pa hranijo 3600 ton odpadne embalaže, od tega ljubljanska Snaga 928 ton, podatke navajajo v Buni.

Ljudi želijo seznaniti s konceptom nič odpadkov oz. "Zerowaste", ki predlaga pet korakov, s katerimi lahko gospodinjstva hitro zmanjšajo odpadek hrane. In sicer svetujejo, naj se kupuje manj hrane, naj se kupuje hrano, ki ni zavita v preveč embalaže, naj se poišče načine za ponovno uporabo stvari, naj se predela stvari in hrano uporabi pozneje ter naj se uporablja kompostiranje.