Svet

Pentagon priznal neuspešen poskus rešitve ameriškega talca

M.J.
5. 12. 2014, 08.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Tiskovni predstavnik Pentagona, kontraadmiral John Kirby je v četrtek potrdil, da so ameriške sile v sodelovanju z oboroženimi silami Jemna novembra izvedle operacijo reševanja talcev, ki so v rokah Al Kaide na arabskem polotoku. Rešili so nekaj talcev, vendar med njimi ni bilo ameriškega novinarja Luka Somersa.

Reuters

Reševalno operacijo je potrdila tudi tiskovna predstavnica Bele hiše Bernardette Meehan in dejala, da jo je odobril predsednik Barack Obama. Teroristi so tik pred operacijo Somersa, britanskega talca in štiri druge preselili na novo skrivno lokacijo. Kljub temu so Američani in Jemenci uspeli rešiti osem talcev, večinoma domačinov ter državljana Saudske Arabije in Etiopije.

Kirby je sporočil, da je bila operacija sestavljena in zračnih in kopenskih elementov, kaj več pa ni želel povedati, ker podrobnosti ostajajo zaupne. "Ameriška vlada ne bo dovolila ugrabitev in si bo vedno odločno prizadevala, da zavaruje talce in kaznuje ugrabitelje," je sporočil Kirby.

33-letnega Somersa so teroristi ugrabili v Sani septembra lani potem, ko je pred tem tri leta delal in živel v Jemnu. Al Kaida na Arabskem polotoku je v četrtek objavila kratki videoposnetek Somersa, ki je dejal, da mu je življenje ogroženo in je prosil za pomoč.

Lokalni vodja teroristov Naser bin Ali al Ansi je priložnost izkoristil, da ameriško vlado opozori, naj ne poskuša nove reševalne operacije, ker bo talce doletela predvidena usoda. Washingtonu je dal tri dni za uresničitev zahtev o katerih ni govoril. Priznal je, da je v napadu na teroriste umrla skupina "svetih borcev", torej teroristov, ki so pazili na talce.