Zanimivosti

Nepravilno razprševanje energije po telesu

S.J.
13. 10. 2014, 21.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kitajska zdravnica dr. Lu Li svetuje glede zdravstvenih težav. Tokrat odgovarja bralcu, ki ima bolečine v vratu in na desni strani telesa.

DAO TKM

Vprašanje bralca:
Spoštovana dr. Lu Li,

prosim vas za nasvet glede bolečin v vratu in po celi desni strani. Bolečine so se začele v križu in vratu, zadnjih nekaj mesecev pa so se preselile na desno stran reber, in to zelo intenzivno, potem se bolečina prenaša tudi v desno roko, desni kolk in desno nogo, v kateri se mi zvečer pojavljajo tudi mravljinci. Drugih težav nimam, sem zdrav, se pa to vedno dogaja izključno na desni strani, na levi nikoli. Star sem 45 let, poročen, telesno aktiven, visok 180 centimetrov, težak 92 kilogramov, nekadilec in ne jemljem nobenih zdravil.

Odgovor dr. Lu Li
Spoštovani!

Glede na opis so vaše težave po tradicionalni kitajski medicini (TKM) povezane s tremi stanji znotraj telesa. Najprej je treba omeniti nepretočnost na kanalnem omrežju (na meridijanih). Tukaj ne gre toliko za pomanjkanje življenjske energije (qi), ampak za nepravilno razprševanje energije po telesu. To je lahko povezano z zmanjšano fiziološko funkcijo določenega organa ali za neravnovesje več organov hkrati. Vzrok lahko natančneje podam šele po opravljeni celotni diagnostiki (pulz in jezik – diagnosticiranje).

Prisotna je tudi stagnacija na področju delovanja jeter (ne v zahodnem smislu!). Kadar pride do stagnacije, se jetra hitro zakrčijo. Zastajanje kot posledica povzroči premalo proizvajanja jetrne krvi in s tem dvig jetrnega vetra in vročine. Ker so jetra tudi nadzornik ali vojak v telesu, tako nimajo pregleda nad celotnim razprševanjem energije in telesnih tekočin po telesu. Menim tudi, da je prisotno pomanjkanje ledvične energije. Ledvični jing (bistvo življenja) je z leti začel upadati, kar se odraža na ledvični izčrpanosti (spet ne v zahodnem smislu). 

Zaradi vseh treh razlogov prihaja do raznih bolečin, ki se selijo ali prenašajo po telesu. Po TKM velja, da ledvice tudi nadzorujejo stanje kosti v telesu in stanje naših zob. Vaše težave so se začele v križu, kar je v veliki meri povezano s porušenim ravnovesjem znotraj ledvic. Ledvice so edini organ, ki krepi, hrani, prekrvavi in drži v harmoniji vse ostale notranje organe. Kadar se izčrpajo, se lahko navzven kažejo simptomi ostalih organov. Pri vas se to odraža na delovanju jeter, ki ustvarja notranji veter – to povzroča seljenje bolečin. 

Predvsem je treba najprej vzpostaviti dobro pretočnost na kanalnem omrežju ter se posvetiti krepitvi ledvic in uravnavanju delovanja jeter. Zelo vam priporočam terapije z akupunkturo in ventuzami, saj se na ta način hitro vzpostavi porušeno ravnovesje. Svetujem tudi vsaj 30 do 45 minut hoje na dan. Tako boste pospešili cirkulacijo krvi in s potenjem poskrbeli za izločanje toksinov iz telesa. Vedno pijte toplo vodo, še posebej po telesnih aktivnostih, saj so takrat pore odprte in se telo lahko razstruplja.

Enako velja za prhanje po aktivnostih, vedno naj bo voda zelo topla in nikakor hladna, kot ustreza večini. Za boljšo pretočnost priporočam tudi eno limono na dan (iz nje iztisnete sok), ki je ne uživate na prazen želodec. Soku lahko dodate tudi 20 gramov jagod goji. Za odpiranje in izganjanje jetrnega vetra in vročine iz telesa uživajte eno skodelico metinega čaja na dan. Meta spada namreč med yin, torej hladna zelišča, ki hkrati tudi lepo pomirja. S čajem vsekakor ne pretiravajte. Za boljšo pretočnost meridijanov lahko uporabite sladko-kisli recept: čez 200 do 300 gramov rozin prelijete rižev ali jabolčni kis. Stekleni kozarec položite v hladilnik za sedem dni.

Nato uživajte vsak dan eno žlico namočenih rozin (kisa ne pijete), vendar nikakor na prazen želodec. Kisel okus pomirja in razširi jetra ter jim s tem omogoča njihovo polno delovanje. Sladek okus ustreza vranici, ki obenem tudi skrbi za proizvajanje življenjske energije (qi) ter razpršuje telesne tekočine in skrbi za absorpcijo hranilnih snovi. Ustrezno je tudi zelišče Sang Ji Sheng (Taxilli) in Shen Jin Cao (Lycopodii) ter Du Zhong (Cortex Eucommiae Ulmoidis). Pri uživanju zelišč (vseh zelišč sveta) vam mora kombinacijo in seveda ustrezno zelišče priporočiti ali svetovati izkušen terapevt, saj se z nepravilnim razmerjem ali uporabo ne kažejo pozitivni učinki, stranskih pa skorajda ni, saj so zelišča zelo blaga. Vabim vas, da se oglasite na posvetu. Če imate možnost, je zelo dobro tudi izvajanje raznih jogijskih razteznih vaj in vaje qigong, taijiquan ali tibetanske vaje. 

Želim vam vse dobro.