Zanimivosti

Strokovnjaki svarijo: Izbruh Vezuva bo apokaliptičen!

K.S.
13. 10. 2014, 14.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Velikan, ki že nekaj časa molči in navidezno spi … Vendar prav ta impozantni velikan, ki se dviga nad Neapljem je zadnje čase pod drobnogledom strokovnjakov. Zakaj? Ker predstavlja realno nevarnost za vse nas.

Najpomembnejši svetovni vulkanolog, gospod Nakada Setsuya je na nedavni konferenci konkretno posvaril naše zahodne sosede, rekoč, da vulkan bo izbruhnil in da je le vprašanje časa. Po njegovem mnenju si italijanske oblasti zatiskajo oči pred realnim stanjem in zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da nimajo planov glede morebitnega izbruha.

Najbrž ste že brali o velikanskem podzemnem vulkanu, ki se razteza pod ameriškim parkom Yellowstone in ki je potencialno lahko zelo nevaren za življenje na našem planetu. Dejstvo je, da se nam Evropejcem zdi ta vulkan zelo daleč in da nas razni dokumentarci in zapisi na spletu pustijo več ali manj hladne … Rekoč – Ah, saj je tako daleč!

Vendar obstaja vulkan, ki je relativno blizu in ki je potencialno tudi zelo nevaren. Ob njegovem izbruhu bi seveda nastradali predvsem prebivalci južne Italije, vendar strokovnjaki pravijo, da je Vezuv lahko nevaren za celotno Evropo.

Strokovnjaki so namreč mnenja, da je obstaja le en velikanski vulkanski kotel, ki gre od Vezuva pa vse do Campi Flegrei. Eksplozija takšne gmote bi bila seveda katastrofalna. Obenem pa lokalne oblasti že nekaj let svarijo, da ni nikakršnih planov glede evakuacije okoliških prebivalcev in da se bo ob izbruhu vulkana dejansko zgodila čisto prava tragedija, saj so okoliške občine popolnoma nepripravljene. Ker se v zadnjem času pojavljajo namigovanja, da je vulkan v fazi prebujanja, je bojazen, da bi prišlo do katastrofalnih posledic seveda še kako upravičena.