Zanimivosti

Hitlerjeva moda so bila nedotaknjena

J.P.
13. 10. 2014, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Adolf Hitler naj bi redno užival metamfetamine, eno najbolj zastrašujočih in zasvojljivih ilegalnih substanc na črnem trgu.

Arhiv Svet24
Voditelj nacistične Nemčije Adolf Hitler.

To je le eno v vrsti razkritij, na katera je moč naleteti v 47-stranskem dosjeju o diktatorju, ki so ga začasa druge svetovne vojne zbrale zavezniške sile.

Dr. Theodor Morell mu je predpisoval sumljiva zdravila.

Z metamfetamini si je denimo pomagal, ko se je poleti leta 1943 srečal s pobratimom Mussolinijem. Enako naj bi storil v svojih zadnjih dneh, ki jih je preživel v bunkerju. Dokumentacija nadalje naredi konec eni od najbolj trajnih legend o Firerju – da je v bitki na Somi izgubil enega od testisov. Tudi namigi, da je bil homoseksualec, so, sodeč po informacijah v dosjeju, iz trte izviti. Zapis iz novembra leta 1945, ki temelji na Hitlerjevih zdravstvenih kartotekah in pogovorih z zdravniki, ki so ga zdravili, vključno z dr. Theodorjem Morellom, tako pravi, da ni bil ne perverznež ne homoseksualec in da njegovi spolni organi niso kazali znakov abnormalnosti.

Hitlerja je Morell uročil, potem ko ga je ozdravil trebušnih krčev. Kaj kmalu mu je začel predpisovati memfetamine v takšni in drugačni obliki, med drugim tudi za povečanje testosterona. Dal naj bi mu tudi dva umetna stimulansa, učinek katerih je nato blažil s pomirjevali. Tako je bil do leta 1943 firer odvisen od uničujoče mešanice obojih. Nič nenavadnega torej, da številni menijo, da bi smel Morell medicino prakticirati zgolj na veterinarski kliniki.