Zanimivosti

Skoraj prezrta atrakcija

P.R.
13. 10. 2014, 21.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pretekli konec tedna je potekal že 8. Rally Idrija, ki je tudi tokrat postregel z vrhunsko predstavo tako dirkaških favoritov kot njihovih zasledovalcev.

m24.si

Tako kot lani je lovorika najboljšega pripadla državnemu prvaku in idrijskemu domačinu Aleksu Humarju (renault clio R3, sovoznik Florjan Rus), ki je vodstvo prevzel že na obeh petkovih hitrostnih preizkušnjah. In če so se na slednjih tako tekmovalne posadke kot tudi gledalci samo ogreli, je v soboto šlo zares.

Urša Tominec, Metka Podobnik, Facebook

Na napornih ovinkastih trasah po Čekovniku in na relaciji Idrijski log–Zadlog–Črni Vrh se je preizkusilo 36 posadk, od tega je bilo kar 35 slovenskih. Osip tujih tekmovalcev je bil tako v primerjavi s prejšnjimi leti precejšen. Za Humarjem se je z zaostankom minute in 21 sekund na drugo mesto uvrstil Rok Turk (peugeot 208 R2), tretje mesto pa je s 24 sekundami zaostanka za drugouvrščenim osvojil Grega Premrl (citroen DS3 R3T). Sicer pa je tudi tokrat tekmovalo kar nekaj domačih ekip iz okolice Idrije.

Urša Tominec, Matka Podobni, Facebook
Odličen rezultat sta imela med drugimi Jan Mrak in njegov sovoznik Luka Kuštrin (MG ZR 105), ki sta v skupnem seštevku osvojila 5., v svoji diviziji (I.) pa prvo mesto. V isti diviziji sta pokal za tretje mesto na domačem terenu osvojila Alen Lampe in sovoznik Janko Kožman (volksawagen polo). Vse tekmovalce, predvsem pa domače posadke, so ob progi spremljali njihovi navijači. Ker gre že za tradicionalno preizkušnjo, se je kar nekaj adrenalinskih navdušencev na ogled relija pripeljalo tudi z ostalih koncev Slovenije. 

Urša Tominec, Metka Podobnik, Facebook
Navkljub lepemu vremenu in toplim temperaturam pa je bilo tako tekmovalcev kot tudi gledalcev manj kot prejšnja leta. Morda bi k temu bolj pripomogla tudi večja prepoznavnost relija. Rally Idrija je namreč leta 2001 prvič nadomestil Rally Saturnus, ki je v preteklosti potekal na Idrijskem. In ker gre za atraktivno športno prireditev, večina ekip se nanjo pripravlja v duhu kolegialnosti, vse skupaj pa predstavlja tudi ogromen finančni zalogaj, ki ga precejšnje število posadk komaj zmore, bi si Rally Idrija vsekakor zaslužil večjo pozornost slovenske športne javnosti.

Urša Tominec, Metka Podobnik, Facebook