Slovenija

Pahor pel in »prešal«

M.L.
13. 10. 2014, 20.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predsednik države Borut Pahor je v Podsredi, upravnem središču Kozjanskega parka, v soboto svečano odprl 15. Praznik kozjanskega jabolka. Otvoritev dvodnevnega sejma so pripravili zelo izvirno. Pahor je s pomočjo direktorja parka Tea Hrvoja Oršaniča in župana občine Kozje Dušana Andreja Kocmana »sprešal« nekaj jabolčnega soka, bodoča županja občine Kozje Milenca Krajnc pa je sok stregla v vrč.

ml

V svojem nagovoru je predsednik dejal, da s to prireditvijo praznujejo kakovostno življenje na slovenskem podeželju, nato pa je v čast Podsredi Zdravljico na odru zapel poslavljajoči se župan Kocman. Njemu pa so na pobudo Pahorja za rojstni dan zapeli člani mešanega zbora Vinea, čemur je pritegnil tudi predsednik, pridružili pa so se še nekateri obiskovalci. 

ml

Pahor se je v spremstvu Oršaniča, Kocmana in še več drugih odpravil po trgu. Obiskal je številne stojnice, se pogovarjal s prodajalci in obiskovalci ter pokusil nekaj tistega, kar so ponujale stojnice. Predsednikov sprehod je potekal v izjemno sproščenem ozračju, kar so mnogi izkoristili za pogovor in fotografiranje, nekateri tudi za to, da so ga seznanili s svojimi težavami.

ml

Sejemsko dogajanje se je nadaljevalo v nedeljo, ko so Praznik kozjanskega jabolka tudi zaključili. Začeli so namreč že 5. oktobra s pohodom po kozjanskih sadovnjakih in nadaljevali z nekaj strokovnimi predavanji, s 4. Aškerčevim večerom in razstavo starih sort jabolk, ki so jo pripravili v petek zvečer. Vse dni je potekal tudi fotografski ex-tempore – Kozjansko jabolko.

ml