Svet

Proruski separatisti dovolili dostop do strmoglavljenega letala

STA
13. 10. 2014, 19.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Z vzhoda Ukrajine prihaja danes še en obetajoč znak, da se razmere tam dejansko počasi umirjajo. Proruski separatisti so namreč mednarodnim preiskovalcem znova dovolili dostop do prizorišča julijskega strmoglavljenja malezijskega letala. Kljub sporadičnemu obstreljevanju se je tako danes znova nadaljevalo iskanje posmrtnih ostankov.

flickr

Let MH17 družbe Malaysia Airlines se je tragično končal 17. julija. Umrlo je vseh 298 ljudi na krovu letala. Letalo naj bi zadela raketa, a še vedno ni jasno, kdo jo je izstrelil.

Na prizorišču tragedije še naprej iščejo posmrtne ostanke 298 žrtev strmoglavljenja in pa njihove osebne predmete. Kot je opozoril Fransman, so seveda veliko stvari z območja že pobrali lokalni prebivalci. A po poročanju medijev naj bi preiskovalci med drugim danes že našli deset kovčkov in torbic.

Nizozemski forenzični strokovnjaki so območje na vzhodu Ukrajine, ki je pod nadzorom upornikov, zapustili avgusta, ker jim silovito nasilje ni omogočalo varnega nadaljevanja dela. Sedaj na vzhodu Ukrajine že več tednov vlada sicer krhka in večkrat kršena prekinitev ognja.