Zanimivosti

Prihaja Domfrca, festival povezovanja

RKT
26. 6. 2014, 20.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V pregovorno in zgodovinsko medsebojno nenaklonjenem Zasavju, kjer politika redko najde skupni jezik, nogomet pa še manjkrat, tam, kjer od ust do ust krožijo šale o sosedih, in tam, kjer še skupna tradicija, knapovščina, ni več povezovalna, bo konec tedna prebivalce treh občin, Hrastnika, Trbovelj in Zagorja, združila Domfrca.

Tomaž Zupan

Tam, kjer je doma trmasta, revolucionarna, a klena zasavska duša, domfrca po domače poimenujejo lokomotivo. Prav mladi, ki imajo dovolj prepirov in razprtij, so se odločili za organizacijo družabnega, predvsem pa povezovalnega dogodka, ki bo letos prvič potekal med 27. in 29. junijem.

Prizorišče Domfrce, tridnevnega praznovanja, so zasavske Kipe – zapuščene površine bivših rudarskih kolonij. 

Festival Domfrca bo prebivalcem vseh treh zasavskih občin pripeljal prepotrebno energijo, ki jo ljudje potrebujemo danes in za naprej, menijo organizatorji, športna, kulturna in mladinska društva in organizacije z vseh treh dolin ter prostovoljci in aktivisti z različnih področij. Gre za prostovoljno, hkrati pa tudi dobrodelno organizacijo dogodkov, saj bodo zbirali sredstva za letovanje otrok iz socialno ogroženih družin. Zbrani denar bodo predali zasavskim društvom prijateljev mladine.

Prizorišče Domfrce, tridnevnega praznovanja, so zasavske Kipe – zapuščene površine bivših rudarskih kolonij. Obiskovalcem od blizu in od daleč ni treba skrbeti, kako bodo prišli domov, saj bo domfrski kamp na Kipah njihov dom vse tri dni praznika.

Vsebinsko pester program dogodka omogoča, da lahko Domfrco vsak praznuje na svoj način. Jutri in v soboto bodo ob jutrih potekale otroške animacije. Čez dan se bodo odvijala različna predavanja in delavnice, kulturni program in razstave, športne aktivnosti in atrakcije, na stojnicah bodo prodajali rabljene in unikatne izdelke. Ob večerih bodo poplesavali pod tremi glasbenimi odri. Poslušali bodo rok, elektroniko in narodnozabavno glasbo. Nedelja pa bo dan družinskega piknika in sproščanja.