Zanimivosti

Lahko boste izmerili svet

M.J.
4. 6. 2014, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Med 6. in 8. junijem se bodo po Ljubljani odvijale znanstvene dogodivščine Znanstivala. Tridnevni dogodek organizira Hiša eksperimentov, namenjen pa je promociji znanosti in izobraževanja. V soboto, 7. junija, bodo lahko radovedni obiskovalci med 10. in 17. uro na Stritarjevi ulici izmerili svet.

Znastival

Zanimiv eksperiment bo predstavila Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, ki zagotavlja mednarodno priznane študijske programe gradbeništva, geodezije ter vodarstva in okoljskega inženirstva.

Obiskovalci Znanstivala bodo na Fakultetini stojnici lahko izmerili svet z izvedbo osnovnih geodetskih merskih postopkov. Višinsko razliko bodo izmerili z niveliranjem, enem najnatančnejših geodetskih merskih postopkov. Isto višinsko razliko bodo izmerili še z merskim trakom in meritvi primerjali. 

S tahimetrom pa bodo izmerili razdaljo ter horizontalno smer in zenitno razdaljo do poljubne točke, ki si jo bo lahko vsak izbral sam. Tako bodo lahko določili višino hiše ali cerkvenega zvonika ali razdaljo do grajskega stolpa. Vas zanima, kakšna je natančna razdalja med magistratom in Frančiškansko cerkvijo? Se sliši zapleteno? Predstavniki Fakultete bodo postopek in uporabnost ideje predstavili na preprost način ter z eksperimentom posamezniku pomagali pri razumevanju tovrstnih meritev in njihove uporabnosti.