Zanimivosti

Oglasil se je signal iz vesolja

J.P.
1. 5. 2014, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pred kratkim so v observatoriju Arecibo v Portoriku zaznali radijske valove, ki bi lahko bili glasniki nove vrste kozmičnih signalov. Do pred tem so jih zaznavali zgolj v Avstraliji, zaradi česar so številni vpraševali njihov domnevno zunajzemeljski izvor.

Te le nekaj tisočink sekunde trajajoče kozmične enigme naj bi izhajale iz skrajno oddaljenih predelov vesolja. Odkar so jih leta 2007 prvič zaznali, se znanstveniki še niso uspeli zediniti glede njihovega izvora. 305-metrski krožnik je tako zaznal tri milisekunde trajajoči porast, izredno podoben šestim predhodnim, ki skupaj tvorijo celotno zbirko tovrstnih pojavov.

Predtem so jih zaznavali le v Avstraliji.

Kratkotrajnost pa je le del nenavadnosti, dobršen del katere je vprašanje, od kako daleč sploh prihajajo. Radijski valovi običajno potujejo s svetlobno hitrostjo. To pomeni, da bi morali vsem različnim valovnim dolžinam in frekvencam navkljub, če jih seveda oddaja isti predmet, Zemljo doseči naenkrat. To pa se spremeni, če je nekaj res zelo oddaljeno. Nizkofrekvenčni valovi, ki potujejo skozi vesolje, težje dosegajo Zemljo. Oblaki ioniziranih medzvezdnih delcev tvorijo nekakšne cestne zapore, ki te daljše valove upočasnjujejo in preusmerjajo, zaradi česar ubirajo bolj valovite poti in Zemljo dosegajo z zamudo, četudi minimalno.

Kozmična uganka

Na podlagi takih zamud in ocen o številčnosti prej imenovanih preprek lahko znanstveniki ocenijo približno razdaljo ali pa vsaj če predmet izhaja iz Rimske ceste ali ne. In če astronomi pravilno interpretirajo meritve zamud, potem zaznani radijski valovi prihajajo iz globin vesolja.  Njihovi viri pa ostajajo neznanka.