Zanimivosti

Vas zanima, kaj beležijo ljudje okoli Kim Jong Una?

M.J.
1. 5. 2014, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sledijo vsakemu njegovemu koraku in beležijo vsako njegovo dejanje, toda niso novinarji. Kdo so ti ljudje, ki stalno sledijo vrhovnemu poglavarju in beležijo vse v zvezi z njim?

Reuters

Vrhovni poglavar, vodja ali kakor koli že sam sebe imenuje, je predmet oboževanja v svoji državi. No, interes v njegov kult in delo pa seveda obstaja po celem svetu. Tako se svetovna javnost sprašuje, zakaj so ljudje, ki ga obkrožajo stalno opremljeni z bloki in pisali in kaj zapisujejo v njih. Kdo pravzaprav so ti ljudje?

'To niso novinarji, to so vojaki, deloma tudi vladni uslužbenci. In kar oni počnejo je potrditev vodilne moči, njegovega znanja, modrosti in skrbi za narod,'' je dejal profesor James Grayson, strokovnjak za Korejo iz Univerze v Sheffieldu.

Gre za običaj, ki ga je pred več kot 60 leti vpeljal Kim Jong Unov dedek, Kim II Sung. »To je del imidža velikega vodje, vodje, ki skrbi za narod in deli koristne nasvete,« dodaja Grayson.

In kakšni so to nasveti, ki jih deli vodja? Med obiskom nekega severnokorejske vasi leta 1976, se je Kim II Sung srečal z lokalnim ribičem. In kaj je ob tej priliki objavila režimska televizija KCNA? »Ob ogledu tovornjaka, je vodja dejal, da je prikolica premajhna v primerjavi z močjo tovornjaka. Dejal je, da se lahko problem prevoza reši tako, da se poveča prikolico,« je dejal Grayson.

Če pa se zgodi, da vodja nima rešitve za vsak problem (to se vendar ne bo zgodilo, saj ima rešitev za vsak problem) dežurni pisarji ne smejo izpustiti niti ene izgovorjene besede, saj bi jih to lahko drago stalo. Tudi življenja.