Zanimivosti

Simobil: za mobilno gostovanje v tujini 2,99 evra na dan

STA/N.J.
16. 4. 2014, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Slovenski mobilni operater Simobil je pripravil ponudbo za mobilno gostovanje v tujini z imenom EU Neskončno. Njihovi uporabniki bodo lahko za 2,99 evra na dan neomejeno uporabljali mobilne storitve pri vseh operaterjih v državah EU, na Islandiji, Norveškem in v Liechtensteinu. Strošek se bo zaračunal le, če bodo uporabniki storitve res uporabili.

Uporabniki lahko tarifo vključijo z SMS-sporočilom s ključno besedo EU NESKONCNO na številko 4040, storitev pa vključuje pogovore, SMS-sporočila in mobilni internet. Omenjenih 2,99 evra na dan bodo uporabnikom zaračunali le, če bo ta v tujini dejansko opravil klic, poslal sporočilo ali uporabil mobilni internet, v nasprotnem primeru pa storitve ne bodo zaračunali, je na novinarski konferenci ob predstavitvi storitve povedal vodja segmenta zasebnih uporabnikov pri Simobilu Jure Bohinc.  

Neskončno, a omejeno

Kljub temu, da se tarifa imenuje neskončno, pa po besedah Bohinca veljajo pogoji pravične uporabe, kar pomeni, da lahko z vključeno opcijo uporabnik dnevno opravi okoli 17 ur klicev, pošlje 1000 SMS-sporočil in prenese 500 megabajtov. Ko preseže omenjenih 500 megabajtov, bo mobilni internet lahko uporabljal še naprej, a se bo hitrost prenosa znižala.

Direktorica prodaje in marketinga pri Simobilu Eva Aljančič je na novinarski konferenci povedala, da uporabniki zaradi strahu pred visokimi stroški v tujini uporabljajo le deset odstotkov mobilnih storitev v primerjavi s porabo doma. Po njenih besedah pa prav v tujini storitve potrebujejo, saj je treba pogosto poiskati naslov ali rezervirati sobo. "Ne glede na to, kako so se v preteklosti nižale cene, se to ni odražalo v uporabi storitev v tujini," pa je povedal Bohinc in dejal, da bi po rednih cenah v EU ob mobilnem gostovanju povprečni uporabnik na dan zapravil okoli 20 evrov. To po njegovih besedah pomeni, da bi imel z vključeno danes predstavljeno tarifo petkrat nižji dnevni strošek. Pri tem je dejal še, da bodo razmislili tudi o možnosti mesečne uporabe tarife.

Na vprašanje o tem, da bi takšno možnost mobilnega gostovanja pripravili tudi za druge države, je Bohinc odgovoril, da je največji delež vsega prometa roaminga opravljen na ravni EU. Po njegovih besedah so v drugih državah stroški, ki jih imajo do tujih operaterjev, višji, zato so takšne ponudbe težje dosegljive. Na predstavitvi ponudbe so pri Simobilu povedali še, da bodo uporabniki, ki bodo tarifo vključili, to 1. maja uporabljali brezplačno.