Zanimivosti

Kako dobiti več limoninega soka iz limon in ostali briljantni kuhinjski nasveti

U.K.
15. 4. 2014, 20.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Delo v kuhinji si lahko s preprostimi nasveti zelo olajšamo. Mnoge 'skrivnosti' gotovo že poznate, a morda boste našli še kakšno, ki vam bo prišla prav.

Več limoninega soka
Iz vsake limone lahko stisnemo precej več limoninega soka, če limono preprosto povaljamo. Ni potrebno uporabiti veliko moči. Če jo povaljamo preden jo preprežemo, popokajo majhne celice napolnjene s sokom in posledično bomo iz nje lahko stisnili več soka.

Svež kruh
Da se krih ne posuši tako hitro, dodajte palico zelene. Krih bo preko noči postopoma vsrkaval vodo iz zelene in bo ostal svež. Ne bo pa vpijal okusa zelene, tako da se vam tega ni potrebno bati.

Kako ukrotiti čili
Če vas med rezanjem ostrega čilija pečejo roke, si jih samo namažite z rastlinskim oljem. To bo ustvarilo zid preko katerega se čili ne more vpiti v kožo. Vendar bodite previdni, saj vam zaradi olja lahko zdrsne nož.

Da ne boste tratili penečega vina
Preden odprete šampanjec, umite kozarce z majhno količino belega vina. Belo vino bo naredilo sloj na kozarcu, ki prepreči penjenje, na okus pa ne bo vplivalo. Če želite, da bo šampanjec ostal svež, vrzite vanj eno ali dve rozini. Najprej bosta potonili, nato pa se bosta dvignili in zraven 'pripeljali' mehurčke, tako da bo ostal takšen kot v trenutku, ko ste ga odprli.

Ne tratite ingverja
Ingver je precej težko lupiti, ne da bi ga kar precej zavrgli. A obstaja zanimiva tehnika kako ga olupiti, ne da bi zavrgli veliko. Uporabite hrbtno stran žlice in jo nežno drgnite ob lupino ingverja. Slej kot prej boste postrgali lupino stran, ingver pa bo ostal skoraj cel.

Še bolj rdeče rdeče zelje
Če želite, da zelenjava na splošno ohrani barvo med kuhanjem, dodajte limonin sok. To še posebej deluje z rdečo zelenjavo, kot je rdeče zelje in repa. Ne deluje pa za zeleno zelenjavo, ker ima drugačen pigment.

Kako varno narezati češnjev paradižnik
Češnjevci so lahko precej nevarni za vaše prste – posredno seveda, glavno nevarnost pač predstavlja nož. A obstaja tehnika. Postavite češnjevec med dva pokrova plastične prozorne posode (kot sendvič) in ga nato z nožem razpolovite.

Kako hitro olupiti česen
Preden začnete lupiti česen ga pritisnite ob desko in lupina bo v večini primerov kar sama odpadla.

Kako rešiti preslano juho
Dodajte olupljen in razčetverjen krompir. Deloval bo skoraj kot spužva in bo posrkal sol. Seveda pa lahko dodate tudi vodo.

Kako rešiti zažgan riž
Riž odstranite iz štedilnika in preko položite rezino belega kruha za približno deset minut. Kruh bo vpil okus po zažganem. Seveda pa ne more rešiti zažganega riža na dnu posode.

Kako se znebiti vonja po čebuli ali česnu iz rok
Če vam roke smrdijo po česnu ali čebuli, jih drgnite ob žlico. Žveplo iz rastlin se namreč veže na železo. Slab zadah pa lahko preprečite z vejico peteršilja.

Preprečite gnitje sadja in svežih začimb
Tudi če sadje shranjujete v hladilniku bo začelo počasi gniti. Preprosto podnje položite papir, ki bo vsrkal odvečno vlago in tako podaljšal življenje sadju.