Zanimivosti

Neizbežen potres, ki bo pokopal Los Angeles

J. P.
18. 12. 2013, 22.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ena izmed vodilnih strokovnjakinj s področja potresov prebivalce Kalifornije opozarja pred neizbežno aktivnostjo prelomnice sv. Andreja.

Dr. Lucy Jones opozarja, da ko bo pričakovan velik potres prizadel južno Kalifornijo, bo škoda veliko večja in posledice dolgotrajnejše, kot pa si ljudje predstavljajo. »Tvegamo izgubo zavetij, izgubo šol, izgubo delovnih mest in čustvene tegobe,« je dejala na predavanju pred dvema tednoma.

Raziskava pravi takole: ko bo potresel stresel prelomnico sv. Andreja, bo škoda veliko večja od samo porušenih stavb in avtocest, kot se je zgodilo leta 1994. Na primer: losangeleški supermarketi se zdaj pri skladiščenju in pošiljkah zanašajo na internetne sisteme, hrana pa je shranjena na drugi strani prelomnice. Z drugimi besedami, nihče več ne skladišči hrane na losangeleški strani prelomnice. »To je še en primer, kako razvoj naše sodobne družbe pomeni dodatno ranljivost pred potresi.«

Druga ranljivost je optična povezava, ki bi bila v primeru katastrofalnega potresa zagotovo prekinjena, predstavlja pa dve tretjini povezljivosti Los Angelesa s svetom. Na udaru bi bila tako zemeljski plin kot voda – dovod prvega prečka prelomnico, vodovod pa naj bi že tako bil v slabem stanju, saj je najstarejši del infrastrukture.