Zanimivosti

Vesolje se lahko sesede vsak čas!

J. P.
18. 12. 2013, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Znanstveniki že dalj časa napovedujejo, da se bo vesolje nekega dne sesedlo samo vase. Slaba novica za vse nas je, da je ta trenutek bližje, kot so domnevali.

Ko se bo vesolje sesedlo samo vase, bo stisnilo vse znotraj sebe, podobno kot stavba, ki več ne zmore svoje teže. Znanstveniki domnevajo, da bo prej ali slej vsak delec v vesolju postal ekstremno težak, zaradi česar se bo ves sestav stisnil v majhno, a izredno vročo in težko kroglo.

Ko delci postanejo ekstremno težki.

Postopek, znan kot fazni prehod, je podoben izparevanju vode ali kateremukoli drugemu prehodu med agregatnimi stanji. V primeru vesolja bo do njega prišlo, če bo Higgsovo polje dobilo drugačno vrednost od preostanka vesolja. Če bo nova vrednost pomenila nižjo energijo, bo prišlo do verižne reakcije, zaradi katere bodo vsi delci postali ekstremno težki, kar bo vzrok za nastanek supermasivnih središč. Številne teorije in izračuni napovedujejo tovrstni fazni prehod, čeprav vsebujejo marsikatero negotovost.

Nedavni, natančnejši izračun pa je pokazal dvoje: vesolje se bo najverjetneje sesedlo samo vase in verjetnost za kaj takšnega je veliko večja, kot je bila po starejših izračunih. Fazni prehod naj bi se začel v določeni točki in se nato razširil čez celotno vesolje, zato je povsem mogoče, da je do njega že prišlo. Mogoče pa je tudi, da prehoda sploh ne bo – če vesolje vsebuje še neodkrite delce, vsi temelji za prehod odpadejo, z njimi pa tudi kolaps.