Zanimivosti

Živimo znotraj holograma?

J. P.
18. 12. 2013, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Vesolje je hologram in vse, kar vidite, je le projekcija. Tako se v grobem glasi teorija fizika Juana Maldacena iz leta 1997.

dk

Bizarne teorije niso nikdar preizkusili. Do zdaj. Nedavni matematični modeli namreč kažejo, da bi holografsko načelo lahko držalo. Glede na teorijo vsa gravitacija v vesolju prihaja iz tankih vibrirajočih strun. Te so hologrami dogodkov, ki se dogajajo v preprostejšem, ploščatem kozmosu.

Vesolje naj bi bilo ploščato.

Načelo profesorja Maldacene domneva, da vesolje obstaja v devetih dimenzijah prostora in eni časovni. Problema so se lotili japonski raziskovalci, ki so holografsko načelo podprli z matematičnimi izračuni. Podobno kot na kreditni kartici naj bi obstajala dvodimenzionalna površina, ki vsebuje vse informacije, potrebne za opis tridimenzionalnega predmeta, v tem primeru našega vesolja. Tako naj bi bil opis določenega predmeta skrit nekje v tej sploščeni, resnični različici vesolja. Ta naj bi bila nekakšna dvodimenzionalna struktura, projicirana na kozmološko obzorje.

Povedano preprosteje: vesolje, za katerega mislimo, da ga poseljujemo, je tridimenzionalna projekcija vzporednega dvodimenzionalnega vesolja.