Zanimivosti

Antarktični ledeni polici so šteti dnevi

J. P.
18. 12. 2013, 22.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Antarktična ledena polica Larsen B bo kmalu zaključila svoj kolaps, pravijo ameriški strokovnjaki. Polica naj bi dokončno razpadla v naslednjem toplejšem poletju.

Arhiv Svet24

Zadnji del velikanske ledene police, ki se še drži Antarktičnega polotoka, je tako imenovani Scar Inlet. Poleti leta 2002 se je ledena polica površine 3250 kvadratnih kilometrov razcepila na stotine ledenih gor. Scar Inlet predstavlja dve tretjini vsega ledu razdrobljene ledene police.

Raziskovalci zdaj spremljajo premikanje ledenikov proti Scar Inlet. Na ta način vidijo, kako se ledene reke obnašajo, ko njihovi jezovi razpadejo. Številni antarktični ledeniki so se začeli premikati proti morju, potem ko so se zrušile ledene plošče, znanstveniki pa domnevajo, da police – jeziki ledenikov, ki lebdijo na oceanu – učinkujejo kot jezovi. Vendar pa je pri polici Larsen B območje Scar Inlet tisto, ki zadržuje dva ledenika, zato razpolavljata ledeno polico. Kaj točno se bo zgodilo, bo pokazal čas. Dejstvo je le, da Antarktika ni imela toplega poletja od leta 2006. Znanstvenikom tako ne preostane drugega, kot da čakajo.