Zanimivosti

Monogamija uničuje družine

U. K.
8. 12. 2013, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Dan Savage je svetovno znan kolumnist, ki ni ravno velik privrženec zvestobe. Pravzaprav jo krivi za uničenje zakonov, saj je zvestoba zavestna odločitev.

Seveda je s tem dvignil precej prahu. „Prva napaka je, da se verjame, da smo ljudje monogamna bitja. Po naravi so tako ženske kot moški nagnjeni k iskanju različnih partnerjev in partneric,“ je dejal Dan. Verjame, da se je v feministični in seksualni revoluciji ter po njej zgodilo ravno nasprotno od tega, za kar so se tako moški kot ženske borili. Namesto da bi se ženske seksualno odprle in postale enakopravne v vseh segmentih življenja, so se omejitve, ki so veljale zanje, pravzaprav prenesle še na moške. „In za poročene pare to pomeni katastrofo!“

Naši predniki so iskali družice zunaj skupnosti.

Kolumnist je priznal, da se oba s partnerjem podajata tudi v spolne podvige z drugimi ljudmi, in dodal, da je to storil devetkrat. Željo po tem, da bi eden od partnerjev spal z drugo osebo, Savage razume podobno kot recimo uporabo spolnih pripomočkov ali fantaziranje. In varanje po njegovem mnenju ne bi smelo biti zavito v skrivnost, saj naj bi bila odprtost med partnerjema glede zunajzakonske spolnosti ključ do močne povezanosti. Želje po spolnosti z drugimi ljudmi ne razume kot dejanje ljubezni, temveč kot popestritev seksualnega življenja, kar naj bi potrebovala oba partnerja.

Monogamija ni genetsko pogojena!

Eden od najhujših strahov, ki jih imajo ljudje, pa je strah pred samoto in seveda je tako pričakovati, da se partner ali partnerica skozi spolnost navežeta na nekoga drugega. Prav to naj bi po drugi strani pojasnilo, zakaj ljudje ne varamo še bolj. Teorijo zagovarjajo tudi nekateri drugi strokovnjaki, ki pravijo, da je iskanje novih partnerjev genetsko pogojeno. Tako imenovani Coolidgeev učinek, v povezavi z manjšim odzivanjem na znano, je naše prednike silil, da so zapuščali majhne skupnosti, v katerih so živeli, in iskali druge skupine. S tem so preprečili incest in zagotavljali genetsko uspešne potomce. Čeprav velja, da v glavnem varajo le moški, po statistiki to ni res. Odstotek moških, ki varajo, je v zahodnem svetu od odstotka žensk višji le za nekaj odstotkov. Raziskava, ki jo je opravila Univerza Bloomington, je pokazala, da v ZDA vara približno 23 odstotkov moških in 19 odstotkov žensk.