Zdravje

Ameriški slamnik, zdravilo severnoameriških Indijancev

8. 12. 2013, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ameriški slamnik si je izboril prostor skoraj na vsakem okrasnem vrtu, seveda bolj v ozadju, saj lahko v ugodnih razmerah zraste več kot meter visoko. Škodljivcev skoraj nima, tako da ni treba razmišljati, kako ga zavarovati, zalivati pa ga je treba, kadar je suša.

Pravi slamnik (prodajajo namreč tudi razne vrtnarske različice) je rožnato škrlatne barve in nadvse zdravilen, saj povečuje odpornost. Iz ameriškega slamnika izdelujejo nekaj lekarniških pripravkov, čeprav ni povsem 'nedolžen'. Ne smemo ga jemati kar naprej in brez razloga, še posebno previdni moramo biti pri otrocih in vprašati zdravnika, ali lahko uporaba malčkom škodi. Zdravilna je vsa rastlina, nabiramo torej cvetove, liste in stebla (vse narežemo na koščke), pozno jeseni pa lahko izkopljemo tudi korenino.

Kadar se nas loteva prehlad, poparimo dve žlički zeli s četrt litra kropa, namakamo deset minut in precedimo ter pijemo po eno skodelico pripravka zjutraj in zvečer. 

Nadzemni del posušimo v senci in spravimo v dobro zaprte steklene kozarce ali pa vrečke iz gostega platna. Kadar se nas loteva prehlad, poparimo dve žlički zeli s četrt litra kropa, namakamo deset minut in precedimo ter pijemo po eno skodelico pripravka zjutraj in zvečer. Čaj naj bo sveže pripravljen. Če nas imunski sistem izda v času, ko ameriški slamnik še raste, si iz nadzemnih delov rastline iztisnemo sok (to je mogoče le, če imamo poseben sokovnik, sicer je težavno) in ga uživamo po eno žlico zjutraj in zvečer. Najbolj preprosto je narediti tinkturo. Vso rastlino, tudi kakšno koreninico, zmeljemo ali sesekljamo, steklenico napolnimo do polovice in zalijemo z močnim domačim žganjem. Za tri tedne damo na toplo, nato precedimo, shranimo na temno in hladno mesto ter uporabljamo po 30 kapljic na dan.