Zanimivosti

To je novi mini!

Autobild
20. 11. 2013, 11.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Naslednje leto spomladi bo v prodajo prispel novi mini, ki je zdaj večji, močnejši in varčnejši.Novi mini cooper F56 bo na trg prispel predvidoma marca naslednje leto. Novinec je v dolžino pridobil 9,8 centimetra, širino 4,4 in v višino 1 centimeter. Ob vstopu na trg bo na voljo v treh različicah, dve od teh bo poganjal trivaljnik.

Mini

Gre za 1,5-litrski bencinski motor s 100 kW moči in 1,5-litrski turbodizelski motor s 85 kW moči. Najmočnejši cooper S bo imel vgrajen dvolitrski štirivaljnik s turbo puhalom in 141 kW moči (192 KM) ter 280 Nm navora. Dizelski model naj bi porabil 3,6 l/100 km, vsi modeli pa bodo izpolnjevali normo Euro 6.

Skupaj s karoserijo pa je narasla tudi prostornina prtljažnika (iz 160 na 211 l), medosna razdalja (+ 2,8 cm) ter osni razdalji (spredaj + 4,2 cm, zadaj + 3,4 cm). Čeprav bosta šibkejša modela serijsko opremljena s 15-palčnimi platišči, močnejši pa s 16-palčnimi, bomo novinca lahko postavili na 18-palčna platišča. 

Menjalnik bo 6-stopenjski ročni ali 6-stopenjski avtomatski. Voznik bo lahko izbiral med tremi modusi vožnje, kateri spremenijo občutljivost pedala za dodajanje plina in volana, pri avtomatskem menjalniku pa tudi čase pretikanja. 

Zanimivo je, da se je Mini odločil v novincu merilnik hitrosti postaviti nad volan in ne na osrednjo konzolo, a so v glavnem klasične prvine minija ostale enake. Lahko si bomo omislili tudi 8,8-palčni barvni zaslon, upravljanje navigacije, telefona in drugih funkcij pa bo potekalo preko kontrolerja na osrednji konzoli. 

Seveda bodo lahko kupci naročili mnogo dodatne opreme, med njo pa štejemo tudi head-up prikazovalnik, aktivni tempomat, opozorilnik na nalet s funkcijo zaviranja, prepoznavanje prometnih znakov itd. Tudi povezljivost s spletom je omogočena, uporabnik bo lahko upravljal z naprednimi funkcijami.