Zanimivosti

Meteorit, ki ga je razneslo nad Rusijo, je le uvod

jp
11. 11. 2013, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na začetku leta je Rusijo pretresel meteorit, ki ga je razneslo nad Čeljabinskom. K sreči škoda ni bila pretirana, a znanstveniki pravijo, da je šlo za budnico. Mednarodna skupina znanstvenikov je več mesecev proučevala burni dogodek.

Po njihovih besedah je bil meteorit iz navadnega kondrita, kakor je tudi večina drugih podobnih nebesnih teles. V Zemljino atmosfero je vstopil s hitrostjo 19 km/s, dokler 20-metrskega meteorita ni razneslo na 30 kilometrov nadmorske višine. Sila, ki se je ob tem sprostila, je bila primerljiva s 600.000 tonami TNT-ja.

Ob eksploziji so tri četrtine meteorita v trenutku izhlapele. Preostanek se je razletel nad širokim območjem – največji 'drobec' je tehtal okrog 650 kilogramov. Odkrili so ga na dnu jezera Čebarkul. Meteorit je bil star 4452 milijonov let, najverjetneje pa je izviral iz družine asteroidov flora v asteroidnem pasu. Kot kaže, pa to zanj ni bil prvi trk. Po ugotovitvah raziskovalcev naj bi meteorit že bil vpleten v podoben dogodek pred 115 milijoni let.