Slovenija

Otroci danes potrebujejo veliko več, da se odselijo

jp
11. 11. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Selitev od doma že od nekdaj velja za enega največjih mejnikov v človeškem življenju in je izredno tesno povezana z odraslostjo.Po sili razmer pa vse bolj prihaja v veljavo nov izraz, saj mladi vse pozneje začenjajo z gnezdenjem: odraslost v nastajanju.

Razlogi zanjo med drugim vključujejo pomanjkanje delovnih mest, visoke cene nepremičnin in potreba po podaljšanem študiju. Znanstveniki zato menijo, da ljudje v svojih dvajsetih letih doživljajo podaljšano obdobje mladosti. V Kanadi, denimo, je leta 2011 s svojimi starši živelo 42 odstotkov mladih, starih od 20 do 29 let. 2001. je ta delež znašal 32 odstotkov, leta 1981 27 odstotkov.

Kanadski strokovnjaki so nadalje odkrili, da lahko selitev od doma mladim predstavlja krizo in da prijatelji in družina igrajo različne vloge. Pri mladih, ki so se že odselili od doma, so starši igrali ključno vlogo pri uspešni selitvi s pragmatično pomočjo ter s čustveno in finančno podporo. Vsaj tako pomembni pa so tudi prijatelji, saj se mladi za nasvete raje obrnejo na svoje prijatelje kot pa na starše.