Zanimivosti

Bizarno! Ženske prepričal v posilstvo

5. 11. 2013, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Guruja kulta so zaprli za deset let, ker je spolno zlorabil svoji privrženki. Sumijo ga, da je posilil še veliko več žensk. Samooklicani čudodelec Michael Lyons je ženskam opral možgane in jih prepričal, da ima zdravilno moč ter se hvalisal z organsko moškostjo.

55-letni mistik, znan tudi kot Mohen Singh, je živel na veliki nogi, tako da je vodil za nos svoje rekrutke, ki jih je imenoval oblačni angeli. Pridigal je o skupinskem seksu in svoj harem žensk, ki so ga oboževale, uporabljal za iskanje novih rekrutk za seks.

V njegovem 'osnovnem' haremu je bilo vsaj 50 žensk. Lyonsa so obtožili posilstva ženske med vulgarno obredno iniciacijo. Drugo je posilil, medtem ko jo je zdravil zaradi bolečega hrbta. Posilstva še treh drugih žensk je bil oproščen, ker se porota o njih ni mogla poenotiti, a so ostali v njegovem dosjeju. Predstavniki Scotland Yarda in FBI domnevajo, da je v ZDA in Veliki Britaniji posilil še veliko več žensk.

Detektiv z oddelka za spolne zločine pri Scotland Yardu Nick Giles je izjavil, da je nemogoče ugotoviti njihovo natančno število, po nekaterih podatkih pa se jih je oglasilo več kot tristo. Na Jamajki rojeni Lyons je ustanovil kult, v katerega je privabljal izobražene ženske srednjega razreda.

Baze je imel v Londonu, Manchestru, Miamiju in drugod. Pri rekrutkah je uporabljal različne psihološke tehnike, na primer odtegovanje spanca, in jih potem spolno zlorabljal. Pogosto jim je dal močno sadno pilulo, zaradi katere so bile inkontinentne in njegove hiše niso mogle zapustiti po teden dni.

Po Gilesovih besedah je pral možgane mladenkam, na katere je zlahka vplival, in jih osamil od njihovih družin, da bi tako nad njimi izvajal psihološki nadzor. Zaljubljenim rekrutkam je ukazal trgati družinske fotografije in svojo kultno skupino sprejeti za družino.

Njim in njihovim sorodnikom je spolna pošast tako rekoč vzela življenje. Sodnik je ostro pokritiziral privrženke, ki so mu iskale nove žrtve za posiljevanje. »To je bilo popolno izdajstvo. Ena ženska je izdala drugo,« je dejal. »Privrženke so dobro vedele, kaj se bo zgodilo žrtvam, ki so jih iskale. Ženske skupine po vsem svetu bodo zgrožene, ko bodo izvedele, kaj so bile ženske pripravljene storiti drugim ženskam, ki so mislile, da so njihove zaupnice.« Giles dodaja: »Lyons je spredel pajkovo mrežo žensk in nekaj moških, ki so odhajali in mu iskali nove žrtve.«

V devetdesetih je oblikoval svojo novo religijo, ki je skrpucalo različnih vrst duhovnega znanja. Bahal se je, da je osteopat tibetanskega duhovnega vodje dalajlame, in privrženke prepričal, da je osebni kraljičin kiropraktik. Potoval je po Evropi, Ameriki in Indiji in domnevno izvajal čudežna zdravljenja.

Toda to je bila zgolj krinka za poželenje in pohlep. Učenci so plačevali tudi po 450 evrov na mesec, domnevno za obiske vzhodnjaških spiritualistov. V resnici pa je Lyons s tem denarjem živel v slogu pop zvezdnikov.

Med sojenjem, ki je trajalo tri mesece in pol, je nosil škrlatno tuniko. Pred londonskim sodiščem ga je ves čas čakal bentley, sodne stroške pa so plačevali pripadniki njegovega kulta. Za posilstvo 29-letne igralke, ki se je zgodilo v njegovem stanovanju v Londonu, je bil obsojen na sedem let zapora, za posilstvo 46-letne učiteljice pa še na tri leta. Lyonsu so sodno prepovedali, da bi se dotaknil ženske, ki je ne pozna vsaj šest mesecev.