Zanimivosti

Povozila ga je kočija!

P.R.
4. 11. 2013, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Z okoliščinami in vzrokom smrti egiptovskega vladarja Tutankamona se tako strokovnjaki kot tudi različni privrženci teorije zarote ukvarjajo že stoletja. Življenje in smrt enega najbolj znanih faraonov sta tako postala velika skrivnost.

Ugibali so, ali je Tutankamon umrl zaradi okužbe, ali morda zaradi pika strupene kače, ali pa je bil celo umorjen. Vsem teorijam navkljub je vladarjeva smrt ostala nepojasnjena. Danes, 91 let po tistem, ko je Tutankamonovo grobnico v Dolini kraljev odkril britanski arheolog Howard Carter, pa so znanstveniki nekoliko bližje odgovoru na vprašanje o vladarjevi smrti. Odkrili so namreč nove dokaze, ki naj bi potrjevali, da je Tutankamon umrl v nesreči s kočijo. Takoj po smrti naj bi ga balzamirali in pokopali, zaradi tega pa naj bi se njegovo telo pozneje v sarkofagu spontano vžgalo.

Kot poroča britanski Daily Mail, je teorijo o kočiji predstavil Chris Naunton, direktor raziskovalnega društva, ki se ukvarja s proučevanjem skrivnosti starega Egipta, potem ko je proučil Carterjeve nikoli objavljene beležke. Poleg tega je z uporabo visoke tehnologije poskušal rekonstruirati faraonovo smrt. »Verjamem, da je zelo verjetno, da je Tutankamona v zgornji del telesa udarilo kolo kočije, ki je peljala z veliko hitrostjo, in da so bile poškodbe za Tutankamona smrtonosne,« je pojasnil Naunton, ki se pripravlja, da bo celotno zgodbo javnosti predstavil tudi na televiziji.

Leta 1968 je fotograf z liverpoolske univerze naredil nekaj rentgenskih posnetkov, s katerimi naj bi ugotovil, da so poškodbe na Tutankamonovi lobanji nastale po njegovi smrti, vendar da vzrok smrti izhaja iz vladarjevega prsnega koša. Slednje torej podpira Nauntonovo tezo. Nadaljnje raziskave in delo forenzičnih strokovnjakov so pokazali, da je Tutankamona res udarilo trdo in ozko kolo. Tako, kakršno se je v starem Egiptu uporabljalo pri kočijah. Vladarjevo telo pa se je pozneje v grobnici res spontano vžgalo, ker mumifikacija ni bila dobro izvedena.