Zanimivosti

Po Pahorjevih stopinjah?

Simon Rosc
13. 8. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Norveški premier Jens Stoltenberg je za eno popoldne postal taksist, da bi tako bolje razumel skrbi ljudi. Vas spominja na našega predsednika?

Reuters
Stoltenberg je v izjavi ocenil, da bo "državi in potnikom taksijev bolje, če opravlja funkcijo premierja kot pa voznika taksija".

"Če obstaja prostor, kjer ljudje rečejo to, kar mislijo, je to taksi," je v posnetku, objavljenem v nedeljo, pojasnil premier, ki mu sicer na prihajajočih volitvah septembra ne kaže najbolje.

Oblečen v opravo voznikov taksijev v Oslu in "zakrinkan" s sončnimi očali je Stoltenberg potnike po ulicah prestolnice prevažal neko junijsko popoldne. V vozilu je bila nastavljena tudi kamera, ki razkriva reakcije nekaterih potnikov.

 Potnikom prevoza ni bilo treba plačati.

Kot je ocenil eden izmed njih, "s tega kota močno spominja na premierja". Nekateri od potnikov, ki so ga prepoznali, so nepričakovano srečanje izkoristili za pogovor o aktualnih temah, neka starejša gospa pa je izrazila upanje, da bo "kot premier" posredoval glede – po njenem mnenju – previsokih plač nekaterih vodij podjetij.

Sam je medtem enemu od potnikov zaupal, da ni vozil že osem let.

Na Norveškem je sicer predvolilna kampanja v polnem teku. Stoltenbergovi laburistični stranki in celotni levi vladni koaliciji pa na volitvah, predvidenih za 9. septembra, glede na javnomnenjske raziskave ne kaže najbolje.

Stoltenberg je v izjavi ocenil, da bo "državi in potnikom taksijev bolje, če opravlja funkcijo premierja kot pa voznika taksija". Potnikom, ki jih je popeljal, sicer ni bilo treba plačati prevoza.