Zanimivosti

PRENOS V ŽIVO: Pozor, zazrite se v nebo!

K. Š.
12. 8. 2013, 23.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vsi, ki verjamejo, da utrinki prinašajo srečo, se morajo na današnjo noč še posebej pripraviti, saj bo Zemlja spet zašla v glavnino meteorskega roja perzeidov, kar bo na njeni površini moč opazovati kot pravi meteorski dež.

NASA

Zemlja vsako leto med 11. in 13. avgustom prečka tirnico kometa Swift-Tuttle, za pot okoli naše zvezde pa potrebuje kar 130 let. Na kometovi tirnici se nahaja veliko prašnih delcev, ki jih komet pušča za seboj, ko se njegovo jedro - velika, umazana ledena gora ledu - pri bližanju Soncu lomi in poka.

Meteorski roj perzeidov, kot se pojav astronomsko pravilno imenuje, pri nas imenujemo tudi solze svetega Lovrenca, ki sicer goduje 10. avgusta.

Ko naš planet prečka tak pas, se prašni delci - velikosti od drobnega peska pa do malo večjih, za pest velikih delcev - s hitrostjo okoli 60 kilometrov na sekundo zaletijo v Zemljino ozračje in hipoma zažarijo v različnih barvah. Če Zemlja naleti na glavnino roja, doživi meteorski dež. Še posebno vznemirljiv je pojav t. i. bolida, izjemno svetlega meteorja, ko za pest velik delec leti v ozračje, na svoji poti pa lahko tudi eksplodira.

NASA

Prve perzeide je možno opaziti že sredi julija, resnejša aktivnost pa se začne okoli 6. avgusta, ko jih je na temnem nebu možno videti že do 20 na uro. Njihova pogostost raste in doseže maksimum okoli 11. in 12. avgusta, nato pa dokaj hitro upade - zadnji perzeidi izginejo okoli 25. avgusta.

Spletna stran agencije NASA pa prek svojega kanala na YouTube-u predvaja meteorski dež v živo! 

Astronomi svetujejo, da se ozrete proti severovzhodu in poiščete ozvezdje Perzej, iz katerega vsaj na videz izvira meteorski dež. Perzej se ob polnoči nahaja tik pod dobro vidnim ozvezdjem Kasiopeja, ki ima obliko črke 'W'.

NASA