Zanimivosti

Bolje se prodajajo starejši iPhoni

STA / S.R.
24. 7. 2013, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriško računalniško podjetje Apple je v minulem, svojem tretjem četrtletju zaslužilo 6,9 milijarde dolarjev oziroma 7,47 dolarja dobička na delnico, kar je 22 odstotkov manj kot v enakem četrtletju lani.

Reuters
Delnice Appla so se v zadnjem letu dni podražile za 50 odstotkov.

Prihodki so porasli zaradi dobre prodaje starejših modelov iphona. Analitiki so pričakovali le 7,31 dolarja dobička na delnico in ker so prihodki porasli s 35 na 35,3 milijarde dolarjev, so se delnice Appla v podaljšanem borznem trgovanju po objavi rezultatov podražile, in sicer za 16,39 dolarja oziroma skoraj štiri odstotke na 435,38 dolarja. Delnice so še vedno za 35 odstotkov cenejše kot pred desetimi meseci, ko je Apple dal v prodajo zadnji model iphona.

Nekdanji revolucionar na področju telefonskih naprav in tabličnih računalnikov se sooča s cenejšo konkurenco Googla, Samsunga in Amazona in se mora prilagajati. Prav zaradi tega je imel Apple višje prihodke, saj so šli dobro v prodajo modeli Iphone 4 in Iphone 4S, ki imajo enako programsko opremo kot najnovejši Iphone 5.

Apple je v svojem tretjem četrtletju, ki se je končalo junija, prodal 31,2 milijona iphonov oziroma 20 odstotkov več kot v enakem četrtletju lani. Vendar pa je naprava šla lani v promet povprečno za 608 dolarjev, letos pa za 581 dolarjev, kar se pozna pri dobičku. Uporabniki telefone dobijo pri svojih telekomunikacijskih podjetjih, ki jim v zameno za dveletno zvestobo telefone prodajo po nižjih cenah.

Prodaja tabličnih računalnikov Ipad je padla za 14 odstotkov na 14,6 milijona, padla pa je tudi cena in to povprečno za 15 odstotkov na 436 dolarjev. Tubi na tem trgu je konkurenca huda. Google danes v San Franciscu predstavlja novo generacijo tablice nexus, sedanja različica pa je za 40 odstotkov cenejša od Ipad minija.

Za Apple je bilo minulo četrtletje že drugo zaporedno z nižjim dobičkom po desetletju zanesljive rasti. Podjetje mora kmalu spet priti na dan z nečim novim in glavni izvršni direktor Tim Cook je v pogovoru z novinarji zagotovil, da delajo na tem. Zagotovil je, da delajo na nečem, na kar so ponosni, podrobnosti pa ni izdal. Ugiba se, da Apple ustvarja ročno uro, ki bo povezana z iphonom in novo televizijo.