Zanimivosti

Nokia malo bolje, Blackberry zmanjšuje proizvodnjo

S.R.
18. 7. 2013, 14.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Finska Nokia je nedavno objavila poslovne rezultate drugega četrtletja 2013. Prodaja telefonov serije Lumia se počasi izboljšuje, a podjetje še vedno beleži izgubo.

Reuters
Lumie se vse bolje prodajajo, a Nokia še vedno beleži izgubo, predvsem na račun upadanja prodaje klasičnih mobilnikov.

Podatki kažejo na precejšen dvig prodaje telefonov Lumia. V prvem četrtletju 2013 so Finci namreč prodali rekordnih 5.6 milijona Lumij, v drugem četrtletju pa 7.4 milijona. Številke so še malce boljše, če jih premerjamo z istim četrtletjem lansko leto, ko so Finci prodali le štiri milijone telefonov. Od novembra 2011, ko je na trg prišla prva Lumia z oznako 800, do 30. junija 2013 je Nokia tako prodala 27.3 milijona telefonov.

Daleč najslabše gre Nokii še vedno v Severni Ameriki, kjer so v tem četrtletju prodali le 500.000 enot, kar je le malenkost več kot v prvem četrtletju, ko so jih pridali 400.000. Kljub vsemu trudu se Nokii kar ne uspe zasidrati pri Američanih. No, kljub povečanju prodaje modelom Lumia, je podjetje še vedno zabeležilo izgubo in sicer v višini 115 milijonov evrov, kar je 35 milijonov manj kot v prejšnjem četrtletju.

Če se pri Nokii številke višajo, pa se s tovrstnimi podatki ne more pohvaliti kanadski Balckberry, ki je v drugem četrtletju distributerjem dobavil le 2.7 milijona naprav z operacijskim sistemom BB10 (modela Z10 in Q10). Koliko so jih prodajalci tudi zares prodali, pa še ni znano. Gre za prvo četrtletje, v katerem se je model Z10 prodajal v vseh treh mesecih, hkrati pa se dobre tri mesece prodaja tudi Q10. Slabe novice za Blackberry, ki je bil prisiljen ceno aparata Z10 v naročniškem paketu v ZDA prisiljen spustiti z 200 dolarjev na pičlih 49 dolarjev. Za nameček so proizvodnjo obeh modelov skoraj prepolovili. Blackberry kljub slabemu zanimanju kupcev še vedno veliko stavi na poslovni sektor, kjer so bili njihovi telefoni tradicionalno močni. Težava je le v tem, da bi slabo zanimanje kupcev lahko prestrašilo kakšno podjetje, da se slednje sploh ne bi odločilo za oceno Blackberryjevih naprav.

Analitiki pa so prišli tudi do zanimive ugotovitve. Nokia je v zadnjem četrtletju prodala več aparatov Lumia kot Blackberry vseh telefonov. Še pred enim letom so Kanadčani prodali dva telefona na vsako Lumio. Slabe novice za Blackberry in malce boljše novice za Finsko Nokio in sistem Windows Phone, ki je sedaj očitno trdno na tretjem mestu. A obe podjetji se bosta morali še kar precej potruditi, če se bosta hoteli izkopati iz rdečih številk.

Reuters
Blackberry je ponekod zmanjšal proizvodnjo paradnih modelov Q10 in Z10 do 50 odstotkov.