Zanimivosti

Tekoča kovina pripravljena za uporabo?

S.R.
18. 7. 2013, 12.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kljub neverjetnim lastnostim in neomejenim oblikam, je tekoča kovina ('liquidmetal') zaenkrat še preveč neekonomična in preveč težavna za masovno proizvodnjo večjih kosov.

Liquidmetal Technologies
Iz tekoče kovine zaenkrat ni bilo mogoče izdelati kaj večjega od delov za ročno uro.

Patent za tekočo kovino si trenutno lasti podjetje Liquidmetal Technologies. Iz tovrstne zlitine, ki je močnejša od aluminija in kar dvakrat močnejša od titana, pa zaenkrat niso bili sposobni izdelati nič večjega, kot orodje za vstavljanje SIM kartice za iPhone, ter sem in tja kakšnega dela za zares drage ure.

Vsi poskusi, da bi 'kovinsko steklo' kot tudi pravijo zliti uporabili za kaj večjega, ko je na primer ohišje telefona ali tablice, so se zaradi mnogih težav večinoma vsi predčasno končali. Proizvodnja večjih plošč te prožne a trdne zlitine je namreč zelo težavna, da o zmožnosti masovne proizvodnje sploh ne govorimo. Raztezanje in druge običajne tehnike obdelovanja kovin tekočo kovino preprosto zlomijo. A očitno bodo znanstveniki kmalu premostili tudi to težavo.

Podjetje Crucible Intellectual Property – gre za papirnato podjetje, ki Liquidmetal Technologies ekskluzivno veže z Applom – je namreč nedavno vložilo patent, ki nakazuje, da je pri obdelavi zlitine prišlo do pomembnih napredkov.

Ni sicer še mogoče trditi, da inženirji pri podjetju Liquidmetal Technologies kovino popolnoma obvladajo, a očitno so premostili začetne težave in so sposobni izdelati večje plošče tekoče kovine. Patent namreč omenja množico relativno običajnih postopkov za obdelavo kovin (taljenje in tako naprej), s katerimi je mogoče izdelati plošče iz tekoče kovine debelosti od 0.1 milimetra do 25 milimetrov in širokih do tri metre. Še več, patent neposredno omenja uporabo teh plošč v iPhonih, iPadih, urah, ter ''drugih elektronskih napravah''. Modra pa bo iPhone 5S, 6 ali kakorkoli se bo že imenoval zares izdelan iz tekoče kovine. Tekmeci pa se bodo glede na to, da ima Apple praktično ekskluzivne pravice do uporabe (zagotovo bodo patentirali vsak najmanjši možni detajl glede te kovine) lahko bolj kot ne obrisali pod nosom.