Zanimivosti

Ko bom velik, bom komisar!

SVET24
18. 7. 2013, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najbolje plačani slovenski funkcionar v Evropski uniji je komisar v Evropski komisiji Janez Potočnik. Na njegov račun naj bi vsak mesec padlo približno 30.000 evrov ali več. Samo njegova mesečna plača presega 20.000 evrov, dodatnih 15 odstotkov pa dobi, kot so poročali nekateri mediji, za pokrivanje stroškov bivanja.

Mediaspeed
Janez Potočnik na mesec zasluži 30.000 evrov.

To je sicer le eden od številnih Potočnikovih dodatkov. Med slednjimi je najbolj bizaren dodatek v višini 600 evrov, ki jih dobi za – pozor – zabavo. Janez Potočnik ima poleg tega seveda pokrite vse potne stroške, dnevnice, ki jih dobiva, pa znašajo vsaj 305 evrov. Povrhu ima zagotovljeno tudi pokojnino v višini 4000 evrov in še nekaj drugih ugodnosti. Se torej splača biti evropski komisar? Očitno, saj za komisarski položaj velja, da en mandat prinese približno milijon evrov zaslužka. Potočnik sicer na očitke o bajnih zaslužkih odgovarja, da se mu ne zdijo preveliki, upravičuje pa jih s tem, da so komisarji velikokrat ločeni od družin.

Mediaspeed
Po njegovem mnenju je afera pripomogla, da incidentov ni več bilo, državi pa sta pozneje uredili nekatera vprašanja, ki jih prej tudi zaradi incidentov nista mogli.

Nekoliko manj od Janeza Potočnika v Bruslju zaslužijo vsaj še trije Slovenci v Luksemburgu. Približno 25. 000 evrov na mesec naj bi zaslužili podpredsednik Evropske investicijske banke Anton Rop, predsednik Petega senata na sodišču Evropske unije Marko Ilešič in član Evropskega računskega sodišča Milan Cvikl. Tudi njim se njihovi zaslužki ne zdijo sporni, čeprav jim ni treba plačevati slovenske dohodnine. V primerjavi s prej omenjenimi so slovenski evroposlanci pravi 'reveži'.

Mediaspeed
Tudi Milanu Cviklu se 25 tisočakov na mesec ne zdi preveč.

Milan Zver, Romana Jordan Cizelj, Tanja Fajon, Mojca Kleva, Alojz Peterle, Jelko Kacin, Ivo Vajgl in Zofija Mazej Kukovič namreč zaslužijo nekaj več kot 10.000 evrov. Od tega je dobrih šest tisočakov plače, ostalo pa je namenjeno kritju stroškov, ki pa jih našim evroposlancev ni treba dokazovati. Svobodno si lahko izbirajo tudi asistente, ki so plačani posebej.

Mediaspeed
Alojz Peterle in ostali evroposlanci zaslužijo približno 10 tisočakov na mesec.