Zanimivosti

Kaj EU zahteva od Googla?

STA / A.M.
17. 7. 2013, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia je danes povedal, da mora ameriški spletni velikan Google storiti več za to, da pomiri zaskrbljenost glede zlorabe prevladujočega položaja na trgu spletnega iskanja. Zato od njega zahteva boljše predloge za spremembo poslovne prakse.

Reuters

Almunia je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil, da je po pregledu odzivov trga na Googlove najnovejše predloge prišel do ugotovitve, da Google še ni storil dovolj, da bi pomiril zaskrbljenost.

Zato je že pisal Googlovemu glavnemu izvršnemu direktorju Ericu Schmidtu in zahteval, da Google izboljša svoje že podane predloge ali pa pripravi nove predloge, s katerimi bi odgovoril na izražene skrbi glede zlorabe prevladujočega položaja.

Po oceni evropskega komisarja Almunie bi bil lahko protimonopolni dogovor z Googlom sklenjen do konca letošnjega leta, če bi Google v odgovoru podal predloge, ki bi zadostili zahtevam Evropske unije.

Evropska komisija je opredelila štiri glavna področja, ki sprožajo zaskrbljenost. Glavna skrb se vrti okrog vprašanja Googlovega dajanja prednosti lastnim specializiranim storitvam pri rezultatih iskanja. Google je v odgovoru na to skrb predlagal, da bi v prihodnjih petih letih uporabnikom jasno dal vedeti, kdaj so usmerjeni na Googlovo specializirano storitev.

Bruselj je preiskavo vprašanja zlorabe prevladujočega položaja v primeru Googla sprožil novembra leta 2010, in sicer na podlagi pritožb več podjetij, med drugim tudi ameriškega tehnološkega velikana Microsoft.

Podjetju, pri katerem protimonopolna preiskava ugotovi kršitve, grozi kazen v višini do 10 odstotkov njegovih letnih prihodkov od prodaje.