Zanimivosti

Mobilni telefon napolnili z urinom

S.R.
17. 7. 2013, 14.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki v Veliki Britaniji so razvili način, ki omogoča polnjenje mobilnega telefona s človeškim urinom.

Thinkstock
Bomo mobilne telefone in druge manjše naprave polnili z urinom?

Raziskovalni ekipi iz Bristola je uspelo napolniti Samsungov telefon tako, da so urin spustili skozi kaskado mikrobioloških gorivnih celic. Dobili so dovolj električne energije za pošiljanje tekstovnih sporočil, brskanje po spletu in kratek telefonski klic. Znanstveniki sedaj nameravajo razviti tehnologijo, s katero bo mogoče prenosno napravo popolnoma napolniti.

Zanimiv znanstveni preboj je uspel znanstvenikom iz laboratorija Bristol Robotics v sodelovanju z Univerzo zahodne Anglije in Univerzo v Bristolu. Dr. Ioannis Ieropoulos iz Univerze zahodne Anglije je strokovnjak za pridobivanje elektrike iz nenavadnih virov s pomočjo mikrobioloških gorivnih celic. Nad njihovim nedavnim dosežkom je izredno navdušen, če ne zaradi drugega pa že samo zaradi dejstva, da so prvi, ki jim je uspelo pridobiti energijo iz urina.

Po njegovem mnenju je uporaba ''popolnoma odvečnega produkta za polnjenje baterij najbolj zelena stvar, ki si jo lahko zamislimo''. Za urin smo lahko pač prepričani, da ga nikdar ne bo zmanjkalo. Vse skupaj je še toliko boljše, ker se pri urinu ni potrebno zanašati na nezanesljiva veter ali sonce, temveč energijo ustvarjajo s pomočjo biološkega odpadka človeškega telesa.

Dr. Ieropoulos je še povedal, da energija, ki so jo pridobili s pomočjo mikrobioloških gorivnih celic zaenkrat zadostuje za pošiljanje SMS sporočil, brskanje po spletu in kratek telefonski klic. Prav slednji je požrl največ energije, a dr. Ieropoulos je prepričan, da jim bo v prihodnosti uspelo baterijo še bolj napolniti. Koncept sedaj namreč preverjeno deluje, tako da morajo znanstveniki vse skupaj izpopolniti do te mere, da bo baterijo mogoče popolnoma napolniti.

Mikrobiološka gorivne celice so sicer pretvorniki energije, ki organske snovi pretvorijo neposredno v energijo s pomočjo metabolizma mikroorganizmov. V golem bistvu je električna energija stranski produkt življenjskega cikla mikroorganizmov. A več organskih stvari kot pojejo (v tem primeru urina), dalj časa proizvajajo in več energije proizvedejo.

Projekt sicer sofinancirajo tudi Svet za inženirske in fizične raziskave, fundacija Gates (dobrodelna organizacija Billa in Melinde Gates) in Tehnološko strateški odbor (Technology Strategy Board). Dr. Ieropoulos verjame, da tehnologija ima potencial. V prihodnosti bi jo namreč lahko vgradili v domače kopalnice, kjer bi iz urina lahko dobili dovolj elektrike za razsvetljavo ter polnjenje mobilnih telefonov, električnih brivnikov in mnogih drugih naprav. Vsekakor bi se to na računu za električno energijo moralo poznati.