Zanimivosti

NEC bo opustil proizvodnjo pametnim mobilnikov

STA / S.R.
17. 7. 2013, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Japonski proizvajalec elektronike NEC bo najverjetneje opustil svojo proizvodnjo pametnih mobilnih telefonov, potem ko se mu ni uspelo dogovoriti za povezavo s kitajskim proizvajalcem Lenovo Group, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes piše japonski poslovni časnik Nikkei.

Reuters
Vlagatelji se strinjajo s potezo japonskega podjetja.

V podjetju NEC te informacije zaenkrat nočejo komentirati, dejali so le, da glede na hitro spreminjajoč trg razmišljajo o različnih možnostih, a niso sprejeli še nobene dokončne odločitve o proizvodnji mobilnikov.

Po navedbah časnika je NEC poskušal prepričati družbo Lenovo, da bi prevzela večinski delež v njihovi razvojno-proizvodni podružnici NEC Casio Mobile Communications, vendar pa podjetji nista uspeli skleniti dogovora.

V podjetju NEC naj bi bili mnenja, da bodo brez te povezave težko ponovno okrepili svojo dejavnost na področju pametnih mobilnikov, na katerem se soočajo z ostro konkurenco s strani vodilnih tekmecev, kot sta južnokorejski Samsung in ameriški Apple.

Podjetje naj bi zato razmišljalo o zamrznitvi razvoja novih pametnih mobilnikov, osredotočili naj bi se samo na bolj konvencionalne oziroma osnovne modele mobilnikov, kot so preklopni mobilniki in mobilniki za starejše.

Pametni mobilniki sicer trenutno predstavljajo več kot polovico prihodkov od prodaje, ki jih ustvari podjetje NEC Casio Mobile, vendar pa se slednji tako kot drugi japonski proizvajalci na domačem trgu, na katerem so dolgo imeli prevlado, sooča z vse večjo tujo konkurenco. NEC je tako nekoč imel vodilni 27-odstotni delež na japonskem trgu, zdaj pa je s petimi odstotki šele osmi.

Delnica podjetja NEC je kljub temu po objavi informacije poskočila navzgor za 4,76 odstotka. Vlagatelji namreč menijo, da je umik s področja pametnih mobilnikov pravi korak, saj da je NEC na ta trg vstopil prepozno, da bi bil lahko uspešen. Pač pa bo lahko zdaj sredstva s tega naslova učinkoviteje porabil za druge namene.